Consumentenbond: Uitvaartbranche vaak schimmig over kosten uitvaart

Consumentenbond: Uitvaartbranche vaak schimmig over kosten uitvaart

Transparantie in de uitvaartkosten

De Consumentenbond heeft 1700 panelleden gevraagd naar hun ervaringen met het regelen van een uitvaart. Ook werden uitvaartondernemers benaderd. Op 24 april 2018 werden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd: onvoldoende transparantie in de kosten is de belangrijkste conclusie. Veel uitvaartondernemers zijn erg onduidelijk over de kosten en een kwart van de respondenten kreeg voorafgaand aan de uitvaart geen overzicht van de totale kosten. Nabestaanden krijgen vaak pas na de uitvaart een goed beeld van de rekening en zien dan regelmatig nog onbekende kosten verschijnen, blijkt uit het onderzoek. De Consumentenbond roept uitvaartverzorgers op om transparanter te zijn en meer duidelijkheid te bieden over hun tarieven. Belangrijkste aanbeveling voor de consument is om bij leven al wensen op papier te zetten en kosten inzichtelijk te maken.
 

Begroting op maat

Uitvaartwensen
Uitvaartwensen in een boekje

Eclips Uitvaarten ondersteunt het pleidooi van de Consumentenbond voor een tijdige voorbereiding op de uitvaart en transparantie in de kosten. Als u zich wilt voorbereiden op uw uitvaart of de uitvaart van een naaste, dan is het Eclips Wensenboekje een handig hulpmiddel. Of maak een afspraak met ons voor een voorgesprek waarin we de uitvaartwensen samen inventariseren en op  basis hiervan een kostenbegroting op maat kunnen overleggen. Verder zorgt Eclips voor transparantie in de kosten door na een overlijden altijd binnen 24 uur na het eerste gesprek een kostenbegroting af te geven. Zo komt u niet voor onaangename financiële verrassingen te staan.
En we zouden het bijna vergeten maar nabestaanden zijn zo tevreden over de begeleiding van Eclips dat ze ons in 2017 een gemiddelde rapportcijfer van 9,3 gaven.

Het originele artikel over uitvaartkosten staat in de Consumentengids van mei 2018 of leest u op Consumentenbond.nl (het gehele onderzoek is alleen toegankelijk voor leden).