Coronavirus en uitvaarten

Coronavirus en uitvaarten

Uitvaart met maximaal 30 personen

Zoals bekend heeft het RIVM verregaande maatregelen moeten nemen om het Corona-virus verder in te dammen. De noodzaak voor iedereen deze maatregelen zo goed mogelijk op te volgen hebben ook bij een afscheid van een dierbare verregaande consequenties.

Vanuit de uitvaartbranche zijn de volgende afspraken afgekondigd op maandag 16 maart die gelden tot ten minste 6 april:

  • Een uitvaartplechtigheid mag slechts bezocht worden door maximaal 30 personen.
  • Voor alle deelnemers aan de plechtigheid wordt gevraagd minimaal 1,5 meter afstand te houden.
  • Geen handen schudden om te condoleren.
  • Een uitvaartbegeleider zal zoveel mogelijk telefonisch contact onderhouden met de nabestaanden.

Bij verlies van een dierbare is het des te moeilijker dat het niet mogelijk is samen te komen met alle mensen die belangrijk voor u zijn om u en elkaar te kunnen troosten en steunen. Het gaat ons aan het hart te moeten zeggen dat we niet anders kunnen dan deze maatregelen op te volgen ter bescherming van uw en onze gezondheid, hoe verdrietig dat ook is.
Gelukkig zijn er andere mogelijkheden om het afscheid persoonlijk te maken en manieren om nabestaanden met elkaar te verbinden. Een intieme dienst die op afstand live te volgen is, een persoonlijk teken van steun van mensen die thuis moeten blijven, een online condoleance-register. Of nú een afscheid in hele kleine kring en later een herdenkingsdienst. Wij denken met u mee en zullen er alles aan doen wat binnen ons bereik ligt om een afscheid warm en troostrijk te laten zijn.

Meer details over de afgekondigde maatregelen voor uw uitvaart vindt u op de site van de branchevereniging BGNU.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor een warm en persoonlijk afscheid, neemt u dan gerust contact met ons op.

Voor informatie over: het overlijden van een Corona-patiënt (klik hier)

Geen handen schudden en afstand houden

Een uitvaart is bij uitstek een sociale gelegenheid. Familie, vrienden en kennissen komen bijeen om afscheid te nemen van een dierbare en elkaar troost te bieden voor het verlies. Het schudden van handen of elkaar omhelzen is dan heel gebruikelijk.
Nu het Coronavirus door Nederland waart, moeten we helaas creatief omgaan met elkaar troosten. De Nederlandse regering roept iedereen op tot een periode van “sociale onthouding” wat inhoudt dat alle “onnodige sociale contacten” beperkt moeten worden. Dat een bezoek aan een feest of concert hieronder valt, is logisch. Voor een uitvaart ligt dat een stuk moeilijker. Die is maar eenmaal in een mensenleven. Veel nabestaanden zullen dus geneigd zijn toch te komen om hun medeleven te betuigen.

Gebruikelijke begroetingen zoals handen schudden of omhelzen zullen achterwege moeten blijven. Knikken met het hoofd of een andere begroeting op afstand is in deze extreme situatie gepast. Mochten nabestaanden geringe klachten hebben die op besmetting met het Coronavirus zouden kunnen duiden, dan horen zij hun verantwoordelijkheid te nemen en niet op de uitvaart te verschijnen.
 

Richtlijnen van het RIVM:

  • geen handen schudden
  • regelmatig handen wassen
  • hoesten in de elleboog
  • gebruiken van papierenzakdoekjes
  • 1,5 meter afstabd houden van elkaar

Vrijblijvend meer informatie?

Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op. Neem bij spoed telefonisch contact op met 040 – 212 8212.