Coronavirus en uitvaarten

Coronavirus en uitvaarten

 

Bij verlies van een dierbare is het des te moeilijker om niet samen te kunnen komen met alle mensen die belangrijk voor u zijn om u en elkaar te kunnen troosten en steunen. Het gaat ons aan het hart te moeten zeggen dat we niet anders kunnen dan deze maatregelen op te volgen ter bescherming van uw en onze gezondheid, hoe verdrietig dat ook is.

(update 22-1-2021)
Premier Rutte kondigde woensdag 20 januari nieuwe, strengere coronamaatregelen aan. Het doel is het aantal besmettingen terug te brengen en de verspreiding van met name de nieuwe Britse variant van Covid-19 af te remmen.
Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkst maatregelen voor de uitvaartbranche:

Groepsgrootte
Het maximum aantal personen dat bij een uitvaartplechtigheid en nazit aanwezig mag zijn, wordt met ingang van maandag 25 januari 2021 teruggebracht tot 50 (inclusief kinderen). Dit is wel exclusief medewerkers. Dit is uiteraard afhankelijk van de ruimte waar het afscheid plaatsvindt. Is die klein dan wordt de groepsgrootte daarop aangepast, want voorwaarde is dat de 1,5 meter afstand bewaard kan worden. Door het sluiten van de horeca is er na afloop van een kerkdienst dus geen koffietafel mogelijk. Als een afscheidsdienst in het crematorium of uitvaartcentrum heeft plaatsgevonden dan mag de koffietafel ter plekke worden gehouden. Dit is de enige uitzondering.

Avondklok
Vanaf zaterdag 23 januari 2021 geldt er een avondklok van 21.00 tot 4.30 uur. Bezoekers van een uitvaart zijn hiervan uitgezonderd. Voor een rouwbezoek of condoleance geldt deze uitzondering niet.
Als u tijdens de avondklok onderweg bent voor een uitvaart dan moet u het formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ bij u hebben. Dit kunt u digitaal invullen of printen. 

Aantal bezoekers thuis
Het aantal personen dat mensen thuis mogen ontvangen, is teruggebracht tot 1 persoon per dag. Wij realiseren ons dat dit bij een thuisopbaring het persoonlijk afscheid nemen enorm beperkt. 

Live stream
Gelukkig zijn er andere mogelijkheden om het afscheid persoonlijk te maken en manieren om nabestaanden met elkaar te verbinden. Zoals een dienst in kleine kring die op afstand live te volgen is, een persoonlijk teken van steun van mensen die thuis moeten blijven, een online condoleanceregister.

Wij denken met u mee en zullen er alles aan doen wat binnen ons bereik ligt om een afscheid warm en troostrijk te laten zijn. Meer informatie en verhalen over uitvaarten in Corona-tijd vindt u op de site van de branchevereniging BGNU. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor een warm en persoonlijk afscheid, neemt u dan gerust contact met ons op.

Voor informatie over: het overlijden van een Corona-patiënt (klik hier)

Geen handen schudden en afstand houden

Een uitvaart is bij uitstek een sociale gelegenheid. Familie, vrienden en kennissen komen bijeen om afscheid te nemen van een dierbare en elkaar troost te bieden voor het verlies. Het schudden van handen of elkaar omhelzen is dan heel gebruikelijk.
Nu het Coronavirus door Nederland waart, moeten we helaas creatief omgaan met elkaar troosten. Gebruikelijke begroetingen zoals handen schudden of omhelzen kunnen nu niet . Knikken met het hoofd of een andere begroeting op afstand is in deze situatie gepast. Mochten nabestaanden geringe klachten hebben die op besmetting met het Coronavirus zouden kunnen duiden, dan horen zij hun verantwoordelijkheid te nemen en niet op de uitvaart te verschijnen.
 

RIVM regels:

  • Houd minimaal 1,5 meter afstand.
  • Geen handen schudden om te condoleren.
  • Was regelmatig uw handen.
  • Gebruik papieren zakdoekjes/tissues.
  • Hoesten en niezen in de elleboog.
  • Bij ziekteverschijnselen (koorts, hoesten, niezen, benauwdheid) thuis blijven.

 

Vrijblijvend meer informatie?

Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op. Neem bij spoed telefonisch contact op met 040 – 212 8212.