Coronavirus en uitvaarten

Bij verlies van een dierbare is het des te moeilijker om niet samen te kunnen komen, met alle mensen die belangrijk voor je zijn, om elkaar te kunnen troosten en steunen. Het gaat ons aan het hart te moeten zeggen dat we niet anders kunnen dan deze maatregelen op te volgen ter bescherming van jouw en onze gezondheid, hoe verdrietig dat ook is.

(update 22 juni 2021)
Met ingang van zaterdag 26 juni 2021 versoepelen de coronamaatregelen verder. Voor uitvaarten betekent dat onder andere, dat het absolute maximum van 100 gasten bij een uitvaart vervalt.

Anderhalve meter afstand bepalend voor maximum aantal gasten
Sinds eind april mochten bij uitvaartplechtigheden maximaal 100 gasten ontvangen worden. Dat absolute maximum vervalt dus per 26 juni 2021. Zolang de maximale capaciteit op 1,5 meter afstand gebruikt kan worden. Uiteraard is het aan de locaties waar de uitvaart plaatsvindt om te bepalen hoeveel mensen zij toelaten.

Afstand houden en vaste zitplaats
De basisregels blijven gelden. Het blijft dus belangrijk dat gasten bij uitvaarten onderling 1,5 meter afstand houden en het systeem waarbij iedereen een vaste zitplek heeft, blijft gelden.

Mondkapjes
De mondkapjesplicht vervalt mits de anderhalve meter afstand bewaard wordt. Daar waar de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden, blijft de mondkapjesplicht gelden.

Beperking thuisbezoek vervalt
Vanaf zaterdag 26 juni geldt er geen beperkingen meer van het aantal bezoekers dat thuis ontvangen mag worden. Maar het blijft belangrijk als bezoeker anderhalve meter afstand te houden.

Horeca weer open 
Vanaf 5 juni is de horeca weer open, zowel terras als binnen. In overleg met ondernemer kan het dus mogelijk zijn om een koffietafel te organiseren. Dit geldt dan voor max 50 pers. Als een afscheidsdienst in het crematorium of uitvaartcentrum heeft plaatsgevonden dan mag de koffietafel ter plekke worden gehouden. 

Wij denken met je mee en zullen er alles aan doen wat binnen ons bereik ligt om een afscheid warm en troostrijk te laten zijn. Meer informatie en verhalen over uitvaarten in Corona-tijd vind je op de site van de branchevereniging BGNU. Voor vragen of meer informatie over de mogelijkheden voor een persoonlijk afscheid, neem dan gerust contact met ons op.

Voor informatie over: het overlijden van een Corona-patiënt (klik hier)

Geen handen schudden en afstand houden
Een uitvaart is bij uitstek een sociale gelegenheid. Familie, vrienden en kennissen komen bijeen om afscheid te nemen van een dierbare en elkaar troost te bieden voor het verlies. Het schudden van handen of elkaar omhelzen is dan heel gebruikelijk.

Nu het Coronavirus door Nederland waart, moeten we helaas creatief omgaan met elkaar troosten. Gebruikelijke begroetingen zoals handen schudden of omhelzen kunnen nu niet. Knikken met het hoofd of een andere begroeting op afstand is in deze situatie gepast. Mochten nabestaanden geringe klachten hebben die op besmetting met het Coronavirus zouden kunnen wijzen, dan horen zij hun verantwoordelijkheid te nemen en niet op de uitvaart te komen.

RIVM regels:

  • Houd minimaal 1,5 meter afstand.
  • Geen handen schudden om te condoleren.
  • Was regelmatig uw handen.
  • Gebruik papieren zakdoekjes/tissues.
  • Hoesten en niezen in de elleboog.
  • Bij ziekteverschijnselen (koorts, hoesten, niezen, benauwdheid) thuis blijven.

 

Vrijblijvend meer informatie?

Cookie instellingen