Als een kind sterft

Als een kind sterft

Eclips Uitvaarten: als een kind sterft staat de wereld stil

Dat de dood bij het leven hoort weten we. En als oudere mensen eerder doodgaan dan kinderen begrijpen we dat, hoe verdrietig we ook zijn. Anders is het als een kind overlijdt, want dat druist in tegen de natuurlijke orde van ‘oudsten eerst’. Het is tegen de natuur in dat het leven van een stopt terwijl het nog een heel leven voor zich heeft. Een kind dat omringd wordt door de liefde van de ouders. Hoe klein of groot dat kind ook is. Dat maakt alles anders en vraagt om professionaliteit, gevoeligheid en toewijding van een uitvaartbegeleider om tot de beste afronding te komen die past bij een onderbroken leven. Voor ouders is het belangrijk dat ze kiezen voor een uitvaartbegeleider die bij hen en hun overleden kind past en dat ze op hem of haar durven te vertrouwen.
Als een baby, kind of jongere overlijdt, verzorgt een goede uitvaartbegeleider, samen met het gezin, een uitvaart die bij het overleden kind past. En bij de ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s en anderen die zich nauw verbonden voelen. Het verzorgen en kleden van het kind, het opbaren thuis of in een uitvaartcentrum, de voorbereiding op de uitvaart, het afscheid nemen op de dag van de uitvaart zijn belangrijke stappen in het rouwproces. Ouders die niet de gelegenheid hebben gehad om keuzes te maken uit liefde voor hun kind, die het niet op hun eigen manier hebben kunnen doen, komen later vaak niet aan hun verdriet toe. Voelen zich niet gekend, eenzaam en boos.
Een goede voorbereiding, liefdevolle aandacht en oog voor details kunnen in deze extreme situatie een kinderuitvaart heel persoonlijk en minder zwaar maken. De afscheidslocatie kan bijvoorbeeld de aula van het crematorium zijn maar het kan ook in een zaal bij de speeltuin waar het kindje zo graag kwam. Of op een zomerse dag thuis, in de tuin. Een eenheid van muziek, woorden, film of foto’s, rituelen (bijv. bellen blazen of ballonnen oplaten) en creatieve handelingen (bijv. kist beschilderen, tekeningen maken, herinneringskaartje inkleuren of beschrijven) vormen dan een harmonieus geheel. Daarop kan het gezin met een gevoel van trots terugkijken. Voor de kinderen die aanwezig zijn op de uitvaart kan het troostend zijn. Zo maken ze mee dat een afscheid ook iets liefs en zachts kan hebben, ondanks het verdriet en de tranen van volwassenen en kinderen. En leren kinderen dat ze niet bang hoeven te zijn voor afscheid en dood en daar kunnen ze in hun latere leven profijt van hebben.

Vragen of reacties? Neem contact met ons op: Eclips Uitvaarten 040-2128212 of mail ons info@eclips-uitvaart.nl.