Commercie in de uitvaart

Commercie in de uitvaart

Als u een grafsteen te gewoontjes vindt kunt u tegenwoordig een interactief grafmonument aanschaffen dat beeld en geluid van de overledene reproduceert. En wat dacht u van een Rouwclown die troost biedt op de dag van de uitvaart? Mocht u iets anders willen dan een condoleance met koffie, thee en belegde broodjes dan zijn er nu ook allerlei soorten ‘troosthapjes’. Met deze extreme voorbeelden en korte schets doe ik ongetwijfeld mensen tekort, maar het maakt wel duidelijk wat er gaande is in de uitvaartbranche. Er zijn steeds meer commerciële aanbieders die een graantje willen meepikken en via de uitvaartondernemer nieuwe producten aan de man proberen te brengen. En daar hangt een prijskaartje aan.

Uitvaartondernemers worden overspoeld met folders, e-mails en telefoontjes. “Mevrouw, bent u bekend met de biologische urn waar een boom groeit uit de as van de overledene? En een gewone kist is zo standaard vindt u niet, wij hebben kisten in allerlei vormen en kleuren, bijvoorbeeld in de vorm van een vliegtuig of met het logo van de favoriete voetbalclub!” Begrijp me niet verkeerd, voor een piloot of vliegtuigspotter kan een kist in de vorm en kleuren van een favoriet vliegtuig heel passend zijn. En voor een fervente PSV supporter die zijn hele leven een clubkaart had en geen wedstrijd miste kan een kist met PSV vlag en logo heel respectvol zijn.

Dan gaat het niet om winstbejag en het genereren van omzet, maar om het realiseren van een persoonlijke uitvaart. Immers: ieder mens is uniek en iedere uitvaart is uniek. Een uitvaart voorbereiden is zoveel meer dan praktische zaken regelen en uitvaartproducten aanschaffen. Nabestaanden krijgen na een overlijden de kans om relaties te verdiepen, herinneringen te delen en echt met elkaar in contact te gaan. Wat maakte deze man of vrouw zo uniek en bijzonder en wat heeft hij of zij gedaan en betekend? Mensen kunnen in alle rust de balans opmaken. En zo wordt in de dagen na een overlijden toegewerkt naar de dag van de uitvaart, een waardevol en een sociaal gebeuren waaraan alle belangrijke betrokkenen hun steentje kunnen bijdragen. Het gaat om de menselijke maat en dat zit hem niet in tierelantijntjes, randverschijnselen en uiterlijk vertoon.

Vrijblijvend meer informatie?

Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op. Neem bij spoed telefonisch contact op met 040 – 212 8212.