Digitale nalatenschap

Digitale nalatenschap

Tegenwoordig laten we veel persoonlijke informatie achter op sociale netwerken zoals Facebook en LinkedIn, maar ook op de computer, laptop, tablet of mobiele telefoon. Die informatie kan bestaan uit foto’s, filmpjes, muziek, berichten of praktische gegevens voor uw administratie. Iedere internetgebruiker maakt accounts aan, schrijft vertrouwelijke mails en laat persoonlijke gegevens achter op sociale media.

Op het moment dat iemand overlijdt, blijven al die gegevens achter. Het kan voor nabestaanden een hele klus zijn om alle digitale gegevens van een overledene te achterhalen. Voorkomen is beter dan genezen. Naast het regelen van de erfenis en de uitvaart is het verstandig om ook stil te staan bij uw digitale erfenis. Dat hoeft niet veel moeite te kosten. Bedenk wat u wilt dat er met uw (media) bestanden wordt gedaan of wie erover mag beslissen.

Zorg dat u tijdig uw digitale leven goed inzichtelijk maakt voor uw nabestaanden. Zij kennen bijvoorbeeld de pincode van uw mobiele telefoon niet en weten niet waar u allemaal online actief was en door het ontbreken van wachtwoorden hebben ze ook geen toegang tot de accounts. En voor het afsluiten van de accounts moeten ze allerlei procedures doorlopen. Maak een overzicht van uw digitale activiteiten, uw codes, inlognamen, wachtwoorden en geef aan wat uw nabestaanden er mee moeten doen. Bewaar dit overzicht op een veilige plek. Maak dit kenbaar aan een familielid, vriend(in) of vertrouwenspersoon.
 

  • Voor info over het verwijderen van sociale netwerkprofielen van een overledene ga naar www.erfwijzer.nl/digitale-erfenis
  • Om de inhoud van een computer, telefoon, tablet of USB-stick toegankelijk te maken voor nabestaanden ga naar www.digitalenazorg.nl.
  • Voor meer adviezen en tips verwijzen we naar het artikel “Uw digitale erfenis” op www.seniorweb.nl

Vrijblijvend meer informatie?

Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op. Neem bij spoed telefonisch contact op met 040 – 212 8212.