‘Doe-het-zelf’ uitvaarten

‘Doe-het-zelf’ uitvaarten

Actief betrokken zijn bij de uitvaart

 
De tijd dat een uitvaart volgens een vast patroon verliep is allang voorbij. Rond afscheid nemen is in de afgelopen 25 jaar enorm veel veranderd. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat je als naaste veel zelf kan en mag doen. Nabestaanden zijn vaak actief betrokken bij de vormgeving en invulling van de uitvaart. Het accent ligt niet meer alleen op de dag van de uitvaart, maar er is ook aandacht voor de tijd tussen het overlijden en de uitvaart.
 
Er zijn nabestaanden die de uitvaart helemaal zelf regelen met behulp van Internetsites en eventueel telefonische informatie. Dat kan en dat mag ook. Maar die groep ‘doe-het-zelf’ is erg klein. Voor een groot aantal nabestaanden, die heel veel zelf doen, is hulp van een uitvaartbegeleider toch gewenst. Want of je het leuk vindt of niet: er zijn wettelijke verplichtingen waaraan we ons moeten houden bij een uitvaart en ook in een kerk of crematorium gelden bepaalde spelregels.
 

Begeleiding

Samenwerking tussen uitvaartbegeleider en nabestaanden is het sleutelwoord waarbij de uitvaartbegeleider met je meedenkt en je begeleidt bij wat je zelf kan doen en je beschermt voor valkuilen. En omdat de voorbereiding van een uitvaart altijd met emoties gepaard gaat, is er een uitvaartleider die de tijd neemt, rust bewaart, organiseert, overzicht heeft, maar ook let op details, en zorgt dat op de dag van de crematie of begrafenis alles op rolletjes loopt.
 

Tijd voor verdriet

Doe-het-zelf: laten dalen van de kist

Zelfdoen is heel waardevol, zeker als het gaat om handelingen die de emotie raken, zoals het meehelpen bij het verzorgen, het in de kist leggen van je dierbare, muziek en foto's uitkiezen voor de afscheidsbijeenkomst, het maken van de tekst voor de rouwkaart en een herinneringskaartje of het laten dalen in het graf.
Maar als het gaat om het administratieve regelwerk, laat dat dan over aan de deskundige uitvaartbegeleider. Het bespaart je veel tijd in de toch al drukke dagen tussen overlijden en uitvaart. Dan blijft er tijd over om te rouwen en alleen te zijn met je verdriet. Om samen te zijn en herinneringen op te halen. Met alle gevoelens die daarbij horen: van spijt misschien, verdriet, verwarring, berusting, dankbaarheid, opluchting of eenzaamheid. De balans opmaken. "Weet je nog dat….."
 
© Eclips Uitvaartbegeleiding, januari 2020

Vrijblijvend meer informatie?

Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op. Neem bij spoed telefonisch contact op met 040 – 212 8212.