Een uitvaart is geen stappenplan

Een uitvaart is geen stappenplan

Voor goed rouwen kan een uitvaartbegeleider in de dagen voor en na een overlijden veel betekenen. Want de eerste rouwverwerking begint vaak in de dagen rondom de uitvaart en het is dus wezenlijk wat er in die dagen gebeurt. Een professionele uitvaartbegeleider is niet alleen betrokken en een luisterend oor, maar kan ook uitstekend organiseren.
 
Een goede uitvaartbegeleider maakt van een afscheid ùw afscheid. Uw wensen staan centraal en met de touwtjes strak in handen regelt hij of zij dat de uitvaart goed komt, zodat u, in vol vertrouwen, de controle kunt loslaten. Dat is fijn want daardoor heeft u tijd en energie om een begin te maken met het verwerken van het verlies. Het kost namelijk heel veel energie om alles te proberen te controleren. En laat de gedachte los dat alles te controleren is. Dat is het niet, nu niet en zeker niet bij het voorbereiden van een uitvaart. Het gaat erom om op de dag van de uitvaart bewust en met aandacht afscheid te nemen en niet om dan bijvoorbeeld over de schouder van een medewerker van het crematorium mee te kijken of de muziekinstallatie wel goed bediend wordt.
 

Goed afscheid nemen betekent tijd nemen om dingen te laten doordringen. Het lijkt wel alsof nabestaanden, door de tendens tot individualiteit en persoonlijke prestatie, steeds vaker vooral druk bezig zijn met controle en regelen. Zo ontneemt u uzelf de kans om samen met anderen herinneringen op te halen en te praten, te fluisteren, stil te zijn, samen te huilen misschien of juist niet. In de dagen tussen overlijden en uitvaart liggen tal van momenten om de pijn stukje bij beetje toe te laten. Geef u zelf de ruimte om naar binnen te keren, naar herinneringen in uzelf, naar de ruimte en de tijd om te zijn, om te voelen. En laat de eindregie, het stappenplan en het organiseren over aan een professionele uitvaartbegeleider. Dat geeft u een goed gevoel.

(februari 2017)
 

Vrijblijvend meer informatie?

Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op. Neem bij spoed telefonisch contact op met 040 – 212 8212.