Herinneringen die troost bieden

Herinneringen die troost bieden

Waar de uitvaart ook plaatsvindt, in de kerk, het crematorium of een andere locatie, er is altijd een moment in de dienst of bijeenkomst waarop we de overledene herdenken door over hem of haar te vertellen. Gelukkig betreffen de meeste uitvaarten oudere mensen, opa's of oma's en is er een lang leven met veel herinneringen.
 

Levensloop of In memoriam

Vaak zijn het de kinderen zélf die vertellen over het leven van hun vader of moeder. Het kan zijn door middel van een chronologisch verhaal van geboorte naar trouwen en werken tot aan de laatste dagen voor het overlijden. Of door hun vader of moeder meer te beschrijven in hoe hij of zij was, qua passies, capaciteiten, karakter. Dat is vaak een warm verhaal, maar soms benoemen de kinderen ook de wat moeilijke kant zoals bijvoorbeeld eigenwijsheid of koppigheid.
 

Kleinkinderen

Hoe mooi, vertederend en liefdevol is het als de kleinkinderen hun herinneringen ophalen aan logeerpartijen, verwend worden met snoepjes, verstoppertje spelen in het oude huis of met opa op de tractor. Zo hebben de kleinkinderen hun aandeel in de afscheidsdienst en voelen zij zich betrokken.
 

Verhalen van vrienden of (oud)collega's

Iemand is meer dan een vader of moeder, opa of oma. Er zijn broers of zussen, vrienden, goede buren, clubgenoten. Ook zij hebben hun verdriet en daarom zouden zij tijdens het afscheid aan het woord kunnen komen. Je hoort dan verhalen en aspecten van de overledene van een andere kant. Het maakt het beeld meer compleet.
 

Herinneringen bewaren

Regelmatig is er een herinneringskaartje (ook wel bidprentje genoemd), die belangstellenden krijgen tijdens de mis of bij het verlaten van de aula. Vanwege de foto en de herinneringen die daarop staan beschreven wordt zo'n kaartje vaak goed bewaard.

Tijdens een afscheidsdienst, maar ook in de periode erna en zelfs jaren later praten we nog over het leven van een overleden dierbare. Het zijn die mooie herinneringen, die troost bieden.

© Eclips Uitvaarten, maart 2020

Vraag het gratis wensenboekje aan

Vul hieronder uw contactgegevens in en wij zullen het wensenboekje zo spoedig mogelijk opsturen.