Overlijden in het buitenland en dan?

Overlijden in het buitenland en dan?

De zomervakantie is waarschijnlijk allang geboekt. Nog even en dan gaan we weer massaal de grens over voor onze welverdiende vakantie. Helaas eindigt die vakantie soms heel abrupt door een overlijden van één van de reisgenoten. Ieder jaar overlijden er Nederlanders tijdens hun zomervakantie in het buitenland. Als iemand in het buitenland overlijdt, is dat heel verdrietig en ook verwarrend. Want je weet niet wat er dan allemaal geregeld moet worden.
 
Na de eerste formaliteiten rondom het vaststellen van het overlijden, wordt het lichaam van de overledene vrijgegeven. De nabestaanden kunnen dan in overleg met de uitvaartverzorger in Nederland het vervoer van hun dierbare gaan regelen. De  helft van de overledenen wordt met de auto teruggebracht naar huis of het uitvaartcentrum in de buurt; de andere helft gaat per vliegtuig terug, altijd via Schiphol.
 

Europese afspraken

Vervoer met de rouwauto

In de Overeenkomst van Straatsburg staan afspraken die gelden voor de meeste Europese landen en voor Turkije en Aruba. Bij de autoriteiten van het betreffende land wordt een zogenoemd “laissez-passer” aangevraagd. In dit document staan -in verschillende talen- de naam van de overledene, datum van overlijden, doodsoorzaak en gegevens over de route, die de overledene aflegt. Als de overledene met het vliegtuig teruggaat naar Nederland, worden speciale maatregelen genomen, zodat de conditie van het lichaam van de overledene goed blijft tijdens de vlucht. Rouwbezoek, thuis of in een uitvaartcentrum, is dan vaak nog mogelijk.
 

Terug in Nederland

Met het “laissez-passer” vraagt de uitvaartverzorger het verlof om te begraven of cremeren aan bij de gemeente waar de uitvaart plaatsvindt. In Nederland is de wettelijke termijn tussen het overlijden en de uitvaart 6 werkdagen. Als het nodig is, bijvoorbeeld bij een overlijden in het buitenland, kan uitstel aangevraagd worden bij de gemeente.
Verder zullen volgens de normale gang van zaken alle afspraken over de uitvaart in Nederland met de uitvaartverzorger gemaakt worden. Denk aan rouwbezoek, de rouwkaarten, invulling van de dienst en de condoleance of koffietafel.

 
© Eclips Uitvaartbegeleiding 2019

Vrijblijvend meer informatie?

Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op. Neem bij spoed telefonisch contact op met 040 – 212 8212.