Praten met iemand die dood gaat

Praten met iemand die dood gaat

Praten met iemand die dood gaat

Heeft u wel eens een advertentie gelezen in de trant van: “Regel tijdig uw uitvaartwensen en vraag vrijblijvend een voorgesprek aan. Voorkom dat uw nabestaanden voor verrassingen komen te staan.” Voor uitvaartbegeleiders is het tegenwoordig bijna dagelijks werk om met mensen hun eigen uitvaart te bespreken. Simpel hè, of lijkt dat maar zo?
 
Dat hangt ervan af. U bent misschien op leeftijd, maar kerngezond en staat middenin het leven. U weet dat uitvaartwensen vastleggen verstandig is en de dood is voor u ver weg. U stelt het liever uit, maar belt uiteindelijk toch een uitvaartbegeleider voor dat voorgesprek. Anders is het voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Die dood gaan. Die zich als geen ander realiseren dat ze afscheid moeten gaan nemen van het leven en alle mensen die hem of haar lief zijn. En dan komt er een uitvaartbegeleider op de koffie die uitleg geeft en vragen stelt over begrafenis of crematie, wel of geen kerkdienst, kisten, koffietafel, rouwkaarten enzovoort. Al die keuzes lijken zo onbeduidend in het licht van de dood. Of juist niet.
 
Een uitvaart is geen stappenplan en praten met iemand die dood gaat blijkt niet eenvoudig. Ook niet voor een professionele uitvaartbegeleider. Allerlei gedachten, niet uitgesproken zinnen en vragen worden op een weegschaal gelegd. Want wat heeft nog zin met de dood die loert om de hoek? Als een uitvaartbegeleider het eigen ongemak en twijfel toelaat, uitspreekt misschien, kan er een echte ontmoeting ontstaan. Een gesprek zo eerlijk en open als onder deze omstandigheden mogelijk is. Kwetsbaar, met gevoel èn professioneel. Niet makkelijk, maar van grote betekenis.
 

© Eclips Uitvaarten 2019