Rituelen rondom de dood

Rituelen rondom de dood

Rituelen bieden houvast, kunnen helpen om uw gevoelens te uiten en ze hebben een belangrijke sociale functie.
 
De naaste familie wil steeds vaker als laatste afscheid nemen van hun dierbare overledene. Hun aanwezigheid (of helpen) bij het laten dalen van de kist is al een vertrouwd beeld geworden.
Aan bestaande rituelen kunt u een persoonlijke invulling gegeven. Zo liet onlangs een kleindochter een lievelingsduif op bij het graf van haar opa, een fervent duivenmelker. We zien ook dat mensen teruggrijpen op oude rituelen en symbolen. Zoals een laatste gebaar maken naar de overledene door bloemblaadjes in het graf te strooien of zand in het graf te scheppen.

Een ritueel met grote symbolische waarde is dat van licht en donker. Als kleinkinderen de kaarsen rondom de kist zelf aansteken kan dat het symbool zijn voor de vlam die blijft branden. Een teken dat opa voor altijd in hun hart verankerd is. Of symbool van licht in de duisternis voor de komende tijd, of het licht waardoor de ziel nu omvat wordt.
Objecten uit de natuur zoals schelpen, bloemen en stenen kunnen een bijzondere betekenis krijgen tijdens rituele handelingen.

(Eclips, januari 2017)

Vrijblijvend meer informatie?

Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op. Neem bij spoed telefonisch contact op met 040 – 212 8212.