Tijd voor de dood

Tijd voor de dood

Kloktijd en meer

Elk jaar op 31 december om 12 uur ’s nachts zijn we ons zeer bewust van de tijd. Want om 12 uur is het zover. We staan op de drempel van een nieuwjaar, hebben goede voornemens en wensen elkaar het beste. Het begrip tijd is ongrijpbaar en complex. De kloktijd van de jaarwisseling met zijn dagen, uren en minuten is niet de enige tijd die we meemaken.
 

Vertraagde tijd

Als u geconfronteerd wordt met de dood kunt u ervaren dat u als het ware in een andere tijd stapt. De kloktijd lijkt niet meer te bestaan en u komt in een soort innerlijke tijd terecht. Die persoonlijke vertraagde tijd voelt vreemd of misschien bedreigend en tegelijkertijd ook vanzelfsprekend. Deze tijd is moeilijk te benoemen omdat hij niet in dagen, uren en minuten valt uit te drukken.

In het moderne leven van alledag wordt ons bestaan in sterke mate bepaald door de kloktijd. We leven vooral voor de buitenwereld, tijd is geld, we leven snel, van moment naar moment en hebben onze blik op de toekomst gericht. Rouw en verdriet daarentegen gaan niet snel. Confrontatie met iemand die ongeneeslijk ziek is of de dood van een dierbare boort een kant in onszelf aan die in het leven met de klok naar de achtergrond verdreven is. De vergankelijkheid van het leven laat ons woordeloos achter. De buitenwereld en de toekomst lijken niet te bestaan en alleen de innerlijke beleving telt. Alsof er plotseling een deur naar de rijkdom van ons innerlijk is geopend. Er kan een gevoel van harmonie, vrijheid en ruimte ontstaan. Flitsen van inzicht doen zich voor en onvermoede, creatieve krachten worden aangeboord. Zo zijn er mensen die in het leven van alledag teruggetrokken zijn, maar op de dag van de uitvaart voor een grote groep mensen onbeschroomd hun verhaal durven te doen.
 

Tijd voor leven en dood

In de periode na de uitvaart is de kloktijd een tijd die nabestaanden zich wel herinneren en er wordt vaak ook nog geleefd in de innerlijke tijd. Dagen die maar niet om willen gaan bijvoorbeeld. Mensen kunnen van slag zijn omdat de avond zo lang duurt en gaan dan maar vroeg naar bed. Het verleden trekt steeds weer als een innerlijke film voorbij. Toekomst staat tijdelijk op een laag pitje. Als u hen bezoekt krijgt u een kans om even uit de kloktijd te stappen, rust te nemen en stil te staan bij wat het leven echt de moeite waard maakt

Vrijblijvend meer informatie?

Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op. Neem bij spoed telefonisch contact op met 040 – 212 8212.