We hebben Bello in de tuin begraven

We hebben Bello in de tuin begraven

Dierenuitvaarten

Hoewel het buiten het boekje van de uitvaartverzorging valt, krijgen Eclips uitvaartbegeleiders toch wel eens vragen als een huisdier is overleden. In Nederland zijn ruim 4 miljoen katten en honden met vaak een hechte band met hun baasjes. Ze maken jarenlang deel uit van het gezin en als een geliefd huisdier overlijdt kunnen mensen heel verdrietig zijn. Bezitters van een kat, hond of ander (klein) huisdier willen steeds vaker een respectvolle uitvaart met rituelen voor hun trouwe maatje. Dat kunnen ze zelf regelen in samenspraak met een dierenarts of rechtstreeks met de medewerkers van een dierenbegraafplaats of dierencrematorium. Wat zijn de mogelijkheden?

Begraven

Volgens de wet is begraven in de eigen tuin toegestaan. Het is verstandig om uw huisdier voldoende diep te begraven. Vanuit milieuoogpunt mag het dier niet in plastic begraven worden maar wel in een rieten mand of houten kist. En houdt rekening met toekomstplannen zoals verhuizen of herinrichten van uw tuin. Als u in een huurhuis woont, mag u een huisdier niet in de tuin begraven. In Nederland zijn dierenbegraafplaatsen waar dieren een eigen graf hebben met een grafsteen. Meestal gaat het om honden en katten, maar soms ook om bijzondere dieren zoals een papegaai of reptiel.

Cremeren

U kunt kiezen voor een collectieve of een individuele crematie. Bij een collectieve crematie wordt het huisdier samen met enkele andere dieren gecremeerd en wordt de gezamenlijke as verstrooid op een speciaal strooiveld. Een individuele crematie is iets duurder. Na een individuele crematie krijgt u de beschikking over de as van uw huisdier.

Destructie

Het woord zegt het al. Destructie betekent vernietiging. Het is de goedkoopste optie maar steeds meer mensen willen niet dat hun geliefde huisdier samen met andere dieren wordt vermalen tot slachtafval (volgens de wettelijke richtlijnen dierlijk afval). Een destructiebedrijf haalt met een vrachtwagen kadavers van dieren op. Bij sommige gemeentes kunt u een huisdier achterlaten in een kadaverdepot.

Samengevat: als u afstand moet doen van uw trouwe viervoeter dan zijn er tegenwoordig diverse manieren om op een ‘humane ’manier afscheid te nemen van uw maatje. De tijd dat er lacherig gedaan werd over de begrafenis of crematie van uw huisdier ligt gelukkig ver achter ons. 

Vrijblijvend meer informatie?

Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op. Neem bij spoed telefonisch contact op met 040 – 212 8212.