Aandacht voor rouwenden

Wat moet ik zeggen, wat kan ik doen?


Na een overlijden redt niemand het zonder hulp van anderen. Maar hoe kan je iemand die afscheid neemt van een dierbare helpen? Het zinnetje 'Je mag me altijd bellen' is goedbedoeld, maar laat het initiatief bij de achterblijver en die heeft niet altijd de veerkracht, energie en moed om de hulp te vragen.Juist nu, in deze coronatijd, is aandacht voor een ander zo belangrijk. We leven in de 1,5 meter maatschappij. Elkaar een hand geven bij het condoleren of spontaan een arm om iemand heen slaan is er nu even niet bij. Maar er zijn andere manieren om iets te betekenen voor de nabestaanden.
 

Rouwen heeft geen draaiboek

Wees geduldig en houd er rekening mee dat rouwen lang kan duren. Er is geen draaiboek en er staat geen tijd voor. Iedereen rouwt op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Rouwenden kunnen moeilijk in de omgang zijn. Soms zijn ze de hele dag somber, opstandig en verdrietig. Maar ze kunnen ook plezier maken en lachen.
 

Aandacht of toneelstukje

Speel geen toneel, maar luister écht, zonder oordeel. Je kunt helpen door er 'te zijn'. Bied zo (figuurlijk) een schouder en erkenning. Vraag hoe het met ze gaat. En dan niet als formaliteit, maar omdat je het oprecht wilt weten. En wees eerlijk als je niet weet wat je moet zeggen of doen.
 

Contact op afstand

In deze tijd van afstand houden is bij elkaar op bezoek gaan maar beperkt. Sociale media bieden verbinding tussen nabestaanden en hun omgeving. Stuur regelmatig een berichtje. Met verhalen over degene die is overleden, met foto's of filmpjes. Maar ook met verhalen uit jouw leven, zodat de wereld weer een beetje opengaat. Soms is een praatje over de alledaagse dingen een heerlijke afleiding in een zware tijd.
 

Praktische hulp

Er zijn zoveel klusjes die gedaan kunnen worden: eten koken, het gras maaien, het huis poetsen, boodschappen doen, kleine karweitjes in huis, de hond uitlaten. Bel op en ga langs. Wacht niet tot de achterblijver belt en zeg niet, dat ze altijd kunnen bellen, maar wees concreet en neem initiatief.
Blijf contact zoeken en houden. Ook als de rouwende niet opneemt. Want als er helemaal niet gebeld wordt of er komt niemand meer langs, is het stil en eenzaam.

© Eclips Uitvaarten, februari 2021
Cookie instellingen