Als 'normaal' nog even uitblijft

Een uitvaart onder andere omstandigheden

We leven inmiddels al een half jaar met de maatregelen rondom het afscheid in het 'coronatijdperk'. In maart waren er plots een heleboel beperkingen, die deels vanaf juni langzaamaan versoepeld zijn. Het was zoeken, wennen, puzzelen, aanpassen, schakelen. Voor uitvaartverzorgers, maar ook voor nabestaanden. Het heeft geleid tot veel creativiteit en waardevolle, intieme afscheidsbijeenkomsten. 
 

Een kleine groep en toch met z'n allen

Door de 1,5 meter-regel  kunnen nabestaanden niet altijd iedereen uitnodigen. Ze kiezen er dan voor om alleen met het eigen gezin (kinderen en kleinkinderen) en eventueel broers en zussen afscheid te nemen. Dit kan juist heel intiem en daardoor heel waardevol zijn.

We zien dat mensen een steun willen zijn voor de familie. Hun betrokkenheid tonen ze door een kaartje of appje met persoonlijke herinneringen te sturen. Maar ook door een erehaag te vormen als laatste groet; langs de weg als de overledene het huis verlaat of juist bij aankomst bij de kerk of begraafplaats. Nabestaanden ervaren zo'n erehaag als een van de mooiste momenten. Ze zijn blij verrast door de warme aandacht. Het is vaak overweldigend.
Door de dienst te filmen, een opname maken of live via internet uitzenden is het mogelijk om toch een hele grote groep mensen deel te laten zijn van het laatste afscheid.
 

Thuis of in de open lucht

Het coronatijdperk heeft ertoe geleid, dat niet één uitvaart past in het 'standaard plaatje'. Elke uitvaart is maatwerk. Dat was het al, maar nu nog duidelijker. Nabestaanden denken ruimer en kiezen niet meer voor de gebaande paden. Een afscheidceremonie in eigen tuin, met enkel een gedicht en lievelingsliedje. Of een korte plechtigheid op het kerkhof en daarna met een kleine kring naar de koffietafel, om daar dan samen herinneringen op te halen.

Passend afscheid

Het blijft (nog even) manoeuvreren tussen de steeds veranderende maatregelen. Als er goed overleg is tussen de uitvaartverzorger en de nabestaanden is er veel mogelijk. Door goed samen te werken ontstaat er een mooi en waardevol afscheid. Dat -ondanks of misschien wel dankzij de huidige omstandigheden- past bij de overledene en de nabestaanden.
 
© Eclips Uitvaarten, september 2020
Cookie instellingen