De as in een urn, verstrooien of ....?

Wat doen we met de as van ons moeder?

Na de crematieplechtigheid breekt een periode van relatieve rust aan. Maar na de wettelijk voorgeschreven wachttijd van 30 dagen geeft het crematorium de as vrij, zoals dat heet. En dan is het de vraag wat je met de as van jouw dierbare gaat doen. Welke mogelijkheden van asbestemming zijn er in Nederland?

Soms weten nabestaanden het al precies. Bijvoorbeeld omdat de overledene dat bij leven al met ze heeft besproken. Maar er is ook een groep mensen die voor een crematie te kiezen, maar nog niet nagedacht hebben over het vervolg ná de crematie.
 

Verstrooien van de as

Je kunt de as (laten) verstrooien. Dat kan op het strooiveld bij het crematorium. De as mag je ook uitstrooien op jouw eigen grond. Maar bedenk wel dat je bij een verhuizing die grond niet kan meenemen. Verstrooien van as op zee vanaf een boot of per vliegtuig is ook een mogelijkheid. Je kunt daar als nabestaande bij zijn of het overlaten aan de schipper of de piloot. Wil je de as liever ergens anders verstrooien, vergeet dan niet toestemming te vragen aan de eigenaar van het terrein. Tamelijk nieuw is de as-wandelstok. Stap voor stap neem je dan afscheid tijdens een wandeling in de natuur.
 

Bewaren van de as

urn mat as
Je mag de as dus ophalen en meenemen. Dat kan in de oorspronkelijke, biologische asbox van het crematorium, maar je kan ook voor een sierurn kiezen. Je kunt de urn plaatsen in een urnentuin, urnenmuur of urnengraf. Crematoria beschikken hierover en er zijn steeds meer begraafplaatsen waar je terecht kunt. Je kan de urn ook een plaats in huis geven, op de schouw, in een hoekje van de kamer of een apart gedenkplaatsje in de tuin.
 

Verwerking van as

Er is tegenwoordig veel aandacht voor het verwerken van een deel van de as. Het is wettelijk toegestaan om de as te splitsen. Zo kan je een deel van de as verwerken in bijvoorbeeld een assieraad (ketting, ring of armband) en een ander deel verstrooien of begraven. Ook zijn er kunstenaars die schilderijen met as maken. Of je kan een beetje van de as verwerken in inkt en daarmee een tattoo laten zetten. Let wel, officieel is het niet toegestaan in verband met hygiëne-richtlijnen. Volgens de Nederlandse Wet moet de inkt namelijk steriel zijn.

Kortom, er zijn veel mogelijkheden. Laat je informeren door de uitvaartverzorger of medewerker van het crematorium. Of zoek het internet af. Er kan van alles. Dan heb je na je zoektocht vast een antwoord op de vraag "Wat doen we met de as van ons moeder?"

© Eclips Uitvaarten, januari  2021

Vrijblijvend meer informatie?

Cookie instellingen