De keuze voor een afscheidslocatie

Al eens nagedacht over later? Over het allerlaatste: de uitvaart? Over de plaats of ruimte waar de afscheidsdienst zal plaatsvinden? Want er zijn allerlei mogelijkheden waar de afscheidsceremonie kan plaatsvinden.

Van oudsher

Veelal houden nabestaanden de uitvaartdienst in de kerk: een eucharistieviering of Woord en Gebedsdienst, Katholiek of Protestants. Anderen kiezen voor een dienst in de aula van het crematorium. De kerk past in de traditie en voor gelovigen is het rustgevend. De aula is een voor de hand liggende keuze. En vaak zijn bij deze locaties allerlei voorzieningen aanwezig, zoals geluidsapparatuur, een beamer en schermen om foto's te kijken.

In kleine kring

Als het gezelschap van genodigden niet al te groot is, vindt een afscheidsceremonie ook wel eens plaats in de tuin. Bij mooi weer in de buitenlucht, bij minder weer overdekt of in een tent. Het heeft iets vertrouwds, de sfeer is wat meer ongedwongen. Er valt iets meer te regelen qua stoelen en catering. In de tijd van kleine uitvaarten tijdens de coronacrisis vonden er ook ceremonies plaats op de begraafplaatsen, op de centrale plaats of bij het graf. Heel sereen en intiem.

Alternatieven

Naast kerk, aula of thuis zijn er heel veel andere locaties mogelijk. Bijvoorbeeld in een gemeenschapshuis, zoals De Rosdoek in Wintelre of D'n Anlôop in Hoogeloon. Of in een zaal van het restaurant, zoals De Truffelaer in Veldhoven of Kasteelhoeve in Geldrop. Maar het kan ook in een zaal in Congrescentrum Koningshof of Theater De Schalm of De Muzenval.

Een passende locatie

Het hangt er vanaf welke budget er is, want een zaal in theaters kent een ander prijskaartje dan een uitvaart in je eigen tuin. Ook de grootte van het gezelschap dat zal worden uitgenodigd, is bepalend. Maar belangrijker nog, wat past bij de overledene en de nabestaanden. Ik zou zeggen: denk er eens over na of laat je voorlichten. Er is meer mogelijk dan je denkt.

© Eclips Uitvaarten, juli 2021

Wil je meer informatie? Kijk dan op Uitvaart regelen - Afscheidslocaties
Cookie instellingen