Het eerste voorjaar zonder jou

Het groene gras in de lente

De tweede week van februari was een echte winterweek. Temperaturen van ver onder nul en een dik pak sneeuw. Een week later begint langzaam de lente. De thermometer tikt bijna de 20 graden aan. De zon schijnt, vogeltjes fluiten, de krokussen en sneeuwklokjes bloeien en het gras wordt steeds groener.
 

Ziekte en afscheid

Maar niet iedereen heeft oog voor de lente. Als je aan het bed zit van je stervende partner, vader of moeder, dan wordt je wereld klein. De tijd lijkt stil te staan en je hebt nog maar weinig besef van wat er gaande is in de maatschappij om je heen. Je bent meer naar binnen gekeerd, bezig met afscheid nemen. Het ontwaken van de natuur in het prille voorjaar gaat aan je voorbij.
 

Verlies 

Als je in de afgelopen tijd te maken hebt gehad met verlies. Of dat nu een dierbare is, je gezondheid, een scheiding of je baan. Dan zit om alles een zwart randje. Ook om het voorjaar. Als je je partner hebt verloren, dan voelt de wereld leeg zonder hem of haar. Annie M.G. Schmidt schreef er een gedicht over: Zonder jou. Ze schrijft, dat de hemel zo hinderlijk blauw is. En dat de merel z'n best niet hoeft te doen. Voor al die mensen is het soms moeilijk om te kunnen genieten van de eerste zonnestralen en de opkomende bloembollen.
 

Lentebloemen 

De krokussen, tulpen, koolmeesjes, ze staan symbool voor nieuw leven en geven hoop aan nabestaanden. En daarom kiezen ze in het voorjaar vaak voor een rouwkaart met een lentegevoel. In het rouwboeket zie je dan in plaats van lelies allerlei voorjaarsbloeiers. Een tijdje terug hebben we bij een uitvaart bloembollen uitgedeeld. Met de boodschap: als het weer voorjaar wordt, en de bloemenbollen beginnen te bloeien, denk dan aan de overledene.
 

Groen gras

De mens blijkt enorm veerkrachtig te zijn. Hoe verdrietig je ook kunt zijn door het verlies van een dierbare, er komt een tijd dat je de warmte van de zonnestralen weer voelt op je gezicht. Misschien niet dit voorjaar, maar eens….. De lente staat symbool voor een nieuw begin, voor leven en ontwaken. Ook voor jou zal het gras ooit weer groener worden.

© Eclips Uitvaarten, maart 2021

Als je meer wilt lezen over rouwen en verlieswerking, kijk dan op Na de uitvaart - Verliesverwerking.
Cookie instellingen