Lichtjes om te herdenken

De dagen worden korter; het wordt vroeger donker. We leven meer binnen en zijn soms ook meer naar binnen gekeerd. Dat zijn de momenten waarop je kijkt naar je innerlijke film. Dan komen de herinneringen boven aan dierbaren die je bent verloren. Het is niet voor niets dat er in deze tijd van het jaar verschillende herinneringsdagen zijn.

Christelijke herdenkingen

In de Rooms Katholieke kerk is op 2 november 'Allerzielen'. Op die dag herdenken we de overledenen van het afgelopen jaar, door hun naam te noemen en een kaars aan te steken. In de Protestantse geloofsgemeenschap vindt dit plaats op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, vóór het begin van de Adventsperiode. 

Dag van het overleden kind

Het initiatief van Wereldlichtjesdag is al meer dan 20 jaar oud. Een dag waarop we (onze) overleden kinderen herdenken. Over de hele wereld steken mensen iedere tweede zondag van december om 19.00 uur plaatselijke tijd kaarsjes aan. Door de verschillende tijdzones ontstaat er een golfbeweging van licht.

Herdenkingsdagen

Op 1 december is het Wereld Aids dag. En in Nederland organiseert KWF eind december een lampionnendag. Aids en kanker zijn ziektes waaraan veel mensen zijn overleden. In veel gezinnen is een gat geslagen. Wie weet komt er na de Covid-19 pandemie ook een Wereld Coronadag. 

Samen herinneren

Zulke herdenkingsmomenten scheppen verbinding en daarmee laten we aan elkaar en aan anderen zien dat we niet alleen zijn met ons verdriet. Het geeft een klein beetje troost in de donkere dagen van de tijd van dit jaar.
 
© Eclips Uitvaarten, november 2021
Cookie instellingen