Omzien naar elkaar

Het zijn de kleine dingen die het doen…

Het gaat in deze tijd bijna alleen nog maar over de berichtgevingen rondom het Coronavirus. De maatregelen hebben voor iedereen gevolgen. Zo ook voor de uitvaarten. Op het moment van schrijven van deze column is de groep mensen, die bij een afscheid aanwezig mogen zijn beperkt. De afstand tussen mensen moet (meer dan) 1,5 meter bedragen en je kunt elkaar geen hand geven bij het condoleren. In zo'n verdrietige periode voor en na een overlijden is er juist behoefte aan contact met anderen. Hoe kun je dan toch iets voor de nabestaanden betekenen?
 

Aandacht voor verdriet

Je kunt helpen door er 'te zijn'. Door te bellen, een kaart te sturen en te laten weten dat je aan ze denkt. 'Er zijn' is ook luisteren zonder oordeel. Aandacht geven met je mond dicht. Luister en bied zo (figuurlijk) een schouder en erkenning. Vraag hoe het met ze gaat. En dan niet als formaliteit, maar omdat je het ook echt wilt weten.
 

Contact op afstand

In deze tijd van afstand houden is bij elkaar op bezoek gaan maar beperkt. Het internet biedt een verbinding tussen nabestaanden en hun omgeving. Stuur regelmatig een berichtje. Met verhalen over degene die is overleden, met foto's. Maar ook met verhalen uit jouw leven, zodat de wereld weer een beetje opengaat. Soms is een praatje over de alledaagse dingen een heerlijke afleiding in een zware tijd.
 
Appeltaart voor je buurman omdat hij zijn vrouw verloren heeft.

Hulp

Er zijn zoveel praktische klussen die gedaan moeten worden: breng eten, maai het gras, zet de vuilnis aan de straat, help met de boodschappen, doe kleine karweitjes in huis. Blijf daarin heel concreet, dat werkt beter dan door te zeggen "je mag me altijd bellen".
Blijf contact zoeken en houden. Het rouwen houdt niet op na een maand, een jaar, … De randjes worden misschien minder scherp, maar het blijft soms heel moeilijk. Alle kleine dingen lijken zo gewoon, maar kunnen een wereld van verschil maken voor iemand die verdriet heeft om een groot gemis.

© Eclips Uitvaarten, april 2020

Vrijblijvend meer informatie?

Cookie instellingen