Opbaren

Thuis of in een uitvaartcentrum

Overledenen worden steeds vaker thuis opgebaard. Ook als iemand niet thuis is overleden, kan hij of zij naar huis gebracht worden. Net als vroeger. Want vroeger was thuis opbaren heel gewoon, maar met de komst van rouwcentra kwam daar verandering in.
 

Thuis opbaren, waar een wil is, is een weg

Als uw dierbare overledene thuis is in de vertrouwde omgeving, is er als het ware meer tijd om te ervaren dat hij of zij echt dood is, nabij te zijn en toe te leven naar de dag van de uitvaart, het definitieve afscheid. Ook bent u niet gebonden aan vaste (bezoek)tijden. Een combinatie is ook mogelijk. Een overledene kan bijvoorbeeld de eerste dagen thuis blijven en de laatste dagen worden opgebaard in een rouwcentrum. Voor Eclips Uitvaarten is het uitgangspunt: waar een wil is, is een weg. En kan thuis opbaren altijd gerealiseerd worden, ook als u klein behuisd bent. Zo kan, bijvoorbeeld met kamerschermen, in de (huis)kamer een aparte hoek gecreëerd worden voor het opbaren van uw dierbare.
 

Koelplaat, lichte balseming of Bio Sac 200

Om bij een thuisopbaring de conditie van de overledene goed te houden was het gebruik van een koelplaat tot voor kort de meest gebruikte methode. Het geluid dat de koelapparatuur  maakt, kan als hinderlijk ervaren worden. Bij het opbaren met gebruik van een koeling is er geen garantie dat het goed blijft gaan, zeker niet bij de tropische temperaturen van afgelopen zomer.
Door toepassing van thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd, is er geen koelinstallatie nodig en het cosmetische effect is het meest opvallend. Geuren en verkleuringen verdwijnen veelal en in nagenoeg alle gevallen blijft een gebalsemd lichaam 10 dagen goed geconserveerd. U kunt de thanatopraxie thuis laten uitvoeren of in een speciale behandelingsruimte. Onze ervaring is dat de meeste mensen kiezen voor een behandeling thuis. Thanatopraxie is sinds 2010 toegestaan en heeft de laatste jaren in de regio een hoge vlucht genomen.
Een nieuwe, uit Spanje overgewaaide, ecologische opbaarmethode is de Bio Sac 200. Dit opbaarproduct bestaat uit twee zakjes, klei en koolstof, die op de buik van de overledene gelegd worden. Dit product bevindt zich nog in het experimentele stadium en de conserverende werking is niet aangetoond.

Eclips Uitvaarten, november 2018
 
Als u meer wilt weten over het opbaren, kijk dan op De Uitvaart - Opbaren. Of vraag de folder 'Opbaren' aan.
 

Vrijblijvend meer informatie?

Cookie instellingen