Thuis opbaren bij zomerse temperaturen

De dood en uitvaarten werpen veel mensen ver van zich af. Het is ook niet niks om geconfronteerd te worden met je eigen eindigheid. Toch zijn er mensen -jong en oud- die erover nadenken en soms zitten zij met vragen over bijvoorbeeld het thuis opbaren. Wat als het buiten tropisch warm is?

De ontwikkeling in de laatste decennia

Vroeger, laat zeggen zo'n 50 jaar geleden, was thuis opbaren heel gewoon. In een koele ruimte, want koelende apparatuur was er nog niet. Dat gaf wel eens een onaangename geur en heeft daarom bij generaties een nare herinnering achtergelaten. Door de komst van uitvaartcentra kwam er een alternatief voor het opbaren. Nu zie je weer dat steeds meer mensen voor het thuis opbaren kiezen. Tegenwoordig gebruiken we een koelplaat om onder een overledene te leggen. En sinds 2010 is het wettelijk toegestaan om een overledene te behandelen met een conserverende vloeistof, thanatopraxie of lichte balseming genaamd. Beide vormen vertragen de werking van bacteriën of leggen het zelfs even stil en zo kan iemand na zijn of haar overlijden ongeveer een week thuis blijven. En kunnen nabestaanden in alle rust en in eigen tempo afscheid nemen van hun dierbare.

Zomerse hitte

De afgelopen zomers hebben we te maken gehad met hittegolven. Ook dit jaar hebben we de eerste tropische dagen al gehad en er zullen er zeker nog volgen. Bij hoge temperaturen duurt het langer voordat een lichaam na de verzorging goed koel is. Een goede uitvaartorganisatie controleert bij een thuisopbaring elke dag de conditie van het lichaam van de overledene. De kans bestaat dat die conditie sneller achteruitgaat door de hitte. Dat betekent dat de overledene eerder in de kist wordt gelegd, met het deksel erop. Het verstand bij nabestaanden zegt dat het goed is, maar er is vaak teleurstelling dat het afscheid eerder is dan gepland.
Om dat zoveel mogelijk te voorkomen zou het beter zijn om -bij hitte- de overledene voor één nacht over te brengen naar het uitvaartcentrum en hem of haar goed te koelen en dan pas weer thuis op te baren. 
 
Al het zover is, en het is zomer en heet, laat je dan als nabestaande adviseren door de uitvaartverzorger en bekijk wat dan de beste oplossing is.
 
© Eclips Uitvaarten, juli 2021
Cookie instellingen