Uitvaart in 'Coronatijd'

Alles en iedereen heeft er mee te maken: het coronavirus en de maatregelen. Het drukt een stempel op ons dagelijks leven en leidt in een heleboel opzichten tot beperkingen. Zo ook bij uitvaarten. Er is veel wat in deze tijd niet kan en niet mag, maar de coronamaatregelen leiden ook tot creativiteit.
 

Persoonlijk contact

Juist in de tijd rondom een overlijden wil je bij elkaar zijn, elkaar vasthouden en troosten. Door de verplichte anderhalve meter afstand is dat nu juist de meest beperkende regel. Mensen willen graag hun medeleven tonen. En families die met de uitvaartverzorger om tafel zitten, willen graag een uitvaart regelen zoals bij de overledene gepast zou hebben. En bij sommigen is dat groots.
 

In kleine kring

Ook in juni mogen er nog steeds maximaal 30 mensen bij een uitvaart aanwezig zijn. Met alleen het eigen gezin, van kinderen en kleinkinderen, afscheid nemen kan juist ook heel intiem en daardoor heel waardevol zijn. De dienst filmen, een opname maken en live via internet uitzenden is een mogelijkheid om een hele grote groep mensen toch deel te laten zijn van het laatste afscheid.
Om belangstellenden de kans te geven om afscheid te nemen is een nieuw ritueel ontstaan: de 'drive-through' condoleance. Een alternatief voor de laatste groet is het vormen van een erehaag.
 

Verbondenheid

Als je buiten de kring van mensen valt, die bij de uitvaart aanwezig kan zijn, kan je wel degelijk iets doen om de nabestaanden een hart onder de riem te steken. Een hand op het hart leggen en elkaar diep in de ogen kijken, is een veel intiemer gebaar geworden. Maar ook een appje sturen met een filmpje waarin je sterkte wenst, een gedicht voordraagt of een lied zingt.
Herinneringen achterlaten kan ook op een online herinneringspagina. Vele mooie verhalen brengen troost aan elkaar en vooral aan de directe nabestaanden.
 
© Eclips Uitvaarten, juni 2020

Vrijblijvend meer informatie?

Cookie instellingen