Uitvaartverzorger is een vak

Ze zijn er in allerlei 'soorten en maten': groot en klein, dik en dun, oud en jong, man en vrouw. Je hebt de uitvaartverzorger, uitvaartbegeleider, uitvaartplanner, uitvaartprofessional, allemaal namen voor hetzelfde beroep. Een beroep, dat zich in de loop der jaren verder ontwikkelt, omdat de maatschappij ook steeds aan veranderingen onderhevig is.

Veranderende tijdsgeest

De gemiddelde Nederlander is mondiger geworden, emotioneler en minder traditioneel. Er is meer behoefte aan informeler contact, bijna vriendschappelijk. De ontkerkelijking vraagt om andere rituelen en een eigen invulling. Nabestaanden willen steeds meer zelf doen. De gezinssamenstelling is ingewikkelder dan zo'n 30 jaar geleden. Het belang van vrienden neemt toe. Daarnaast zijn er ook allerlei ontwikkelingen op technologisch vlak, zoals het gebruik van sociale media, mail, etc.., wat het  verschil tussen generaties vergroot. Al deze ontwikkelingen vragen om aanpassingen,flexibiliteit en een andere rol van de uitvaartverzorger.

Ontwikkeling van het  vak

Veel uitvaartverzorgers hebben een grote liefde voor hun vak, maar nu de standaard uitvaart verdwijnt, moet een uitvaartverzorger continu schakelen en neemt de druk steeds meer toe. Bovendien moet een vakman/vrouw ook steeds meer oog hebben voor het rouwen in die eerste dagen voor de uitvaart. Daarom is het van belang dat een uitvaartverzorger zich mee ontwikkelt door bijscholing (trainingen, workshops, cursussen) en door via de branchevereniging zijn/haar ervaringen te delen met collega's. Daarmee neemt een uitvaartprofessional zijn verantwoordelijkheid richting de nabestaanden.

Een waardevol afscheid

Nu zul je je afvragen wat jíj hebt aan deze informatie. Eigenlijk alles. Want een uitvaartverzorger die met de tijd mee gaat, kan je op een goede manier helpen in het maken van de juiste keuzes op het moment dat je een uitvaart van een dierbare moet regelen. Zo werk je samen aan een mooi afscheid, waar je later met een goed gevoel op terug kunt kijken.
 
© Eclips Uitvaarten, oktober 2021
Cookie instellingen