Uitvaartwensen vastleggen

Voor als het zover is…


Heeft u er als eens over nagedacht? Hoe uw uitvaart zal zijn? Dat hoeft niet altijd zo zwaar beladen te zijn. Bij het horen van een lied of het zien van mooie bloemen komen soms al de ideeën. In ieder geval is één ding zeker in het leven: er komt voor iedereen het moment dat zijn of haar uitvaart geregeld moet worden.

Vaak houden we de dood en onze eigen uitvaart liever op veilige afstand. Uitstel ligt voor de hand, zeker als we middenin het leven staan. Door het coronavirus zijn we weer met de neus op de feiten gedrukt dat de dood heel onverwacht kan zijn. Maar ook na een mooi en voltooid leven kan het de nabestaanden of 'achterblijvers' helpen als ze weten wat - in grote lijnen- de uitvaartwensen van de overledene zijn.

 
uitvaartwensen

Nadenken over het afscheid

Met de veel gehoorde uitspraak "Voor mij geen toespraken, hoor" of "Breng mij maar zo naar het crematorium" zitten zij toch een beetje met de handen in het haar. Want wat nu? Als het zover is, komt er in korte tijd veel op hen af. Er moeten keuzes gemaakt worden, moeilijk en vaak emotioneel.
Heeft u wel eens nagedacht over thuis opbaren? Over begraven of cremeren? Heeft u wel eens nagedacht over een afscheid in de kerk, de aula of een alternatief? Er is meer mogelijk dan u in eerste instantie denkt. Het is voor de achterblijvers een fijn idee dat ze de uitvaart kunnen regelen naar uw wensen. En mooier is het als u -nu het nog kan- erover praat en er ook ruimte is voor hun ideeën. Zo kunnen zij later troost putten uit de herinneringen aan een mooi en waardig afscheid.
 

Wensen vastleggen

Er zijn 'laatste wensen'-boekjes beschikbaar, op papier of digitaal, en met deze keuzelijst legt u uw wensen vast. U kunt u ook laten voorlichten door een uitvaartverzorger. Bewaar uw uitvaartwensen bij uw belangrijke papieren of digitaal en laat dit aan uw nabestaande(n) weten. Zodat zij en passend afscheid kunnen regelen als het zover is…

© Eclips Uitvaarten, juli 2020

Vraag het gratis wensenboekje aan

Cookie instellingen