Begraven en Cremeren

Begraven en Cremeren

NatuurbegravenOpen dag op natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest in Oostelbeers

Begraven of cremeren?

De keuze tussen begraven of cremeren is een hele belangrijke beslissing.

Begraafplaatsen, natuurbegraafplaatsen

Voor veel mensen is begraven de natuurlijke bestemming na het leven. Er is dan altijd een plek om naar toe te gaan. Het bezoeken en onderhouden van het graf kan helpen bij de rouwverwerking. De graven in de regio Eindhoven-Veldhoven-De Kempen worden meestal voor 20 jaar uitgegeven en kunnen steeds met 10 jaar verlengd worden. Het kan voor mensen een troostrijke gedachte zijn dat ze na hun dood in het graf van hun geliefde bijgezet worden. Er zijn algemene gemeentelijke begraafplaatsen en bijzondere begraafplaatsen verbonden aan een kerk. De relatief nieuwe natuurbegraafplaatsen -met eeuwigdurende grafrust-, zijn voor steeds meer mensen een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele begraafplaatsen.

Crematie 

Anderzijds kiezen steeds meer mensen voor een crematie. Vaak geven ze aan dat ze hun nabestaanden niet willen belasten met de plicht een graf te onderhouden. Een morele overweging voor crematie is de ontkerkelijking. Er gaan steeds meer kerken dicht omdat veel mensen geen band meer hebben met een kerkelijke gemeente of  parochie. En het kostenaspect speelt ook een rol: cremeren is goedkoper dan begraven. Verder spelen de modernisering van de crematoria en de aanwezige faciliteiten in de aula  een belangrijke rol bij de keuze voor cremeren.

Zelf dragen of Eclips dragers

Bij een begrafenis onderstreept het zelf dragen van de kist met de overledene het persoonlijk karakter van de uitvaart. Maar Eclips kan ook de inzet van professionele dragers voor u regelen. Nabestaanden kunnen afscheid nemen op de centrale plaats op de begraafplaats. Het komt steeds vaker voor dat nabestaanden de kist met de overledene helemaal tot het graf begeleiden. Dan is het ook mogelijk zelf de kist in het graf te laten dalen met touwen of met een graflift.

Bij een crematie nemen nabestaanden meestal afscheid voorin de aula van het crematorium. Maar het is mogelijk dat de naaste familie de kist met de overledene naar de ovenruimte begeleidt. De ovenist van het crematorium kan uitleg geven, maar u kunt ook in stilte afscheid nemen.
 

Crematoria in Eindhoven, Veldhoven, Heeze en Hilvarenbeek

 

Crematorium Rijtackers in Eindhoven

Crematorium Hilvarenbeek in Diessen Crematorium Heeze Crematorium De Hoge Boght in
Veldhoven
Lumenzaal met 50 zitplaatsen
en 10 staanplaatsen
Luxzaal met 190 zitplaatsen
en 250 staanplaatsen
 
Een aula met 135 zitplaatsen en 65 staandplaatsen

 

Een aula met 160 zitplaatsen
en 300 staanplaatsen

 

Een aula met 125 zitplaatsen en 75 staanplaatsen