Opbaren thuis/uitvaartcentrum en thanatopraxie

Opbaren thuis/uitvaartcentrum en thanatopraxie

Opbaren: Eclips zorgt dat het gaat zoals u wilt

Als u na een overlijden telefonisch contact met ons opneemt, bespreken wij uw wensen over het verzorgen en opbaren. En wij zorgen ervoor dat het gaat zoals u wilt.
 
Wilt u de verzorging van de overledene door Eclips laten doen, zelf doen, erbij zijn of assisteren? Het kan troost bieden om zelf aanwezig te zijn of mee te helpen. De handelingen die verricht worden lopen uiteen van lakens verschonen, scheren, opmaken, kleding of sieraden uitkiezen, haren kammen, kleding aantrekken en indien nodig wassen.

Direct met ons contact opnemen? Dat kan via 040 – 212 8212

Thuis opbaren

Wilt u de overledene thuis opbaren of moet hij of zij overgebracht worden naar een uitvaartcentrum en zo ja welk uitvaartcentrum? Het voordeel van thuis opbaren is dat u zo vaak als u wilt en zo kort of zo lang als u wilt bij de overledene kunt zijn. Als de overledene thuis wordt opgebaard kan dat op bed, op een opbaarplank of in de kist. Eclips controleert dagelijks, tot aan de dag van de uitvaart, het verloop van de opbaring, inclusief de technische voorzieningen.

Uitvaartcentrum

In een uitvaartcentrum moeten er afspraken gemaakt worden voor rouwbezoeken. De meeste rouwcentra beschikken over een 24-uurs kamer waar u wèl altijd terecht kunt. Eclips werkt samen met alle rouwcentra in de regio.
 

Thanatopraxie, lichte balseming

Er zijn twee mogelijkheden om een lichaam van een overledene te conserveren. Dat kan door het lichaam te koelen of te balsemen. Sinds 2010 is lichte balseming wettelijk toegestaan, ook wel thanatopraxie genoemd. Bij deze intensieve behandeling  wordt het bloed vervangen door een conserveringsvloeistof. Door toepassing van thanatopraxie is voor de opbaring van de overledene geen koelinstallatie meer nodig. De behandeling, door een erkend en gediplomeerd balsemer, kan thuis of in een mortuarium worden uitgevoerd. De ervaring leert dat de meeste mensen kiezen voor behandeling thuis, zeker als de overledene ook thuis wordt opgebaard. Alle vereiste hygiënische maatregelen worden daarbij in acht genomen. U kunt, als u dat wilt, aanwezig zijn bij (een deel van) de behandeling.
Meer informatie staat op De Overledenenzorg en Thanatopraxie.nl.

Er is een Eclips brochure 'Laatste verzorging, opbaren thuis of in een instelling".

Mail naar info@eclips-uitvaart voor het aanvragen van deze gratis brochure.

Het afscheid nemen

Niet alleen u, maar ook anderen willen vaak nog een laatste keer persoonlijk afscheid nemen van de overledene. U moet een keuze maken of en zo ja waar en wanneer u hen deze mogelijkheid biedt. Het persoonlijk afscheid kan ook op de dag van de uitvaart plaatsvinden, kort voor aanvang van de afscheidsbijeenkomst. Middels de rouwbrief en eventueel de rouwadvertentie kunt u bekend maken of er gelegenheid is tot rouwbezoek.

Kinderen en afscheid

Ook voor kinderen geldt dat afscheid nemen heel belangrijk is. Geheimzinnigheid en stilzwijgen kunnen kinderen allerlei bizarre en angstige fantasieën bezorgen. Hoe pijnlijk een verlies ook is, voor een kind is de werkelijkheid beter te hanteren dan de ongrijpbare fantasie. Kijk voor meer informatie op de pagina De Uitvaart – Kinderen.
 

Vrijblijvend meer informatie?

Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op. Neem bij spoed telefonisch contact op met 040 – 212 8212.