Rouwbloemen

Van oorsprong staan bloemen voor groei en nieuw leven. De natuurlijke schoonheid van bloemen bij een begrafenis of crematie zorgen voor een gevoel van warmte en medeleven. Bij een uitvaart worden dus bloemen gegeven als laatste eer aan de overledene, om de liefde voor de overledene te tonen en ook als troost en blijk van medeleven aan de familie.
Op de rouwkaart staat soms aangeven wat de voorkeur van de overledene is voor bloemen (soort en kleur), soms staat er liever geen bloemen. In beide gevallen is het duidelijk. Het komt ook voor dat er wordt gevraagd om een losse bloem mee te nemen. Zo komen er mooie bossen bloemen rond om de kist te staan. Maar wat als er niets over bloemen op de kaart staat. Er bestaan geen officiële etiquette regels bestaan voor bloemen bij een begrafenis, maar met bloemen laat je zien wat iemand voor je heeft betekend.

Kleur van de bloem

Afhankelijk van de sfeer van de uitvaart kunt u bloemen uitzoeken. Indien het een sombere/plechtige uitvaart is, dan is het verstandig de bloemen daarop af te stemmen. Wit is in dit geval de veiligste keuze. Weet u welke kleur de lievelingskleur was van de overledene, dan kan deze kleur in veel gevallen ook heel goed. Is de overledene een natuurliefhebber, dan kan een mooi veldboeket ook. Twijfelt u, doe dan geen bijzondere kleuren.

Betekenis van de bloem

Van oudsher is de witte lelie een echte begrafenisbloem. Ook rozen horen bij een klassieke uitvaart. De meeste bloemen hebben een betekenis, en deze verschilt sterk. Google op de betekenis van bloemen voordat je deze stuurt, zodat je niet per ongeluk iets over iemand zegt wat je helemaal niet zo bedoeld.

Bloemschikking:

-Biedermeier; een ronde bloemschikking
-Rouwboeket; de bloemen worden dan in een vaas gezet.
-Rouwkrans; Een krans met bloemen rondom of alleen aan de bovenkant. Dit komt niet meer zoveel voor, behalve bij    officiële kransleggingen (bv dodenherdenking op 4 mei)
-Rouwstuk/Kiststuk; deze liggen op de kist en zijn van meest nabije personen. Dit kan een klassiek bloemstuk zijn, maar ook losse rozen of een tak van een boom met of zonder bloesem.
 

Bloemen zelf of via Eclips?

Je kan zelf bloemen bestellen bij jullie favoriete bloemist of eventueel zelf maken. Misschien is er iemand in de familie- of kennissenkring die handig is met bloemen. Eclips heeft tijdens het eerste gesprek een bloemenboek bij zich ter inspiratie. Eclips kan ook de bestelling regelen als dat wordt gewenst. We werken samen met bloemisten in de regio. Klik op het logo van de bloemist voor meer informatie.
Afbeeldingsresultaat voor liebregts bloemist veldhoven Afbeeldingsresultaat voor bloemisterij hennekooi Afbeeldingsresultaat voor ad basten hapert 

 

 

Vrijblijvend meer informatie?

Cookie instellingen