Rouwstoet

Het vervoer van de overledene van huis naar het mortuarium of van het ziekenhuis naar huis kan op elk gewenst moment. Op de dag van de uitvaart is het vervoer van de overledene per rouwauto zeer gebruikelijk, maar het is een misvatting dat een overledenen in een rouwauto vervoerd mòet worden. Hiervoor bestaan geen wettelijke voorschriften. Dit biedt een grote keuzevrijheid. Het is zo vanzelfsprekend om de weg van huis naar bijvoorbeeld de kerk met een zwarte rouwauto af te leggen, dat nabestaanden andere mogelijkheden niet snel overwegen.

Als iemand thuis of in een verzorgingshuis is opgebaard en de afstand naar de kerk is klein, dan kunnen familie en vrienden de overledene te voet naar de kerk begeleiden. Dat kan op een rijdende baar of in een stapvoets rijdende rouwauto.
De traditioneel zwarte rouwauto is er tegenwoordig ook in zwart, grijs, wit, bordeauxrood of blauw. En zelfs roze is mogelijk. Een alternatief is een koets of de platte wagen.

Voor motorliefhebbers is er een zogeheten rouwaanhanger. De kist met overledene staat tijdens het vervoer op een aanhanger die achter aan de motor hangt. Er zijn ook fietsaanhangers, waarop de kist met overledene kan staan.
rouwkoets

Vrijblijvend meer informatie?

Cookie instellingen