Urnen en grafmonumenten

Urnen

Volgens de huidige Uitvaartwet moet de as minimaal 30 dagen in het crematorium blijven. Na de crematie neemt het crematorium contact met je op over de asbestemming. Je hoeft daar niet onmiddellijk over te beslissen. Je hebt de keuze uit een groot aantal mogelijkheden:
  • Urn, uitvaarturn, crematie
    Bijzetting in een urnengalerij, columbarium;
  • Bijzetting in een algemene nis (dit kan alleen tijdelijk);
  • Begraven op een begraafplaats;
  • Verstrooiing bij het crematorium, boven zee, of elders;
  • Verwerken in een sieraad, zoals een ring, ketting, of broche.
 
Je mag de as mee naar huis nemen en bewaren of uitstrooien op iedere gewenste plaats. Voor deze laatste mogelijkheid moet je toestemming hebben van de eigenaar of de beheerder van het terrein.

Wilt je meer informatie? Neem dan contact met ons op via 040 - 212 8212
 

Grafmonumenten

Wat kan en mag is afhankelijk van:
  • De begraafplaats (algemeen, parochie, natuurbegraafplaats of anders);
  • De plek van het graf.

Materialen en tijdelijk grafmonument

uitvaart, grafmonument
Er zijn veel verschillende soorten materiaal: hardsteen, marmer, glas, hout, roestvrij staal. De keuze voor een grafsteen hoef je niet direct na de begrafenis te maken. Dit kan ook op een later en rustiger tijdstip. Laat je dus niet overrompelen door diverse aanbieders. Eclips Uitvaarten kan je desgewenst op dit gebied adviseren.
 
Voor de periode tussen de uitvaart en het definitief plaatsen van een grafsteen is er de mogelijkheid voor een tijdelijk grafmonument te plaatsen. Eclips Uitvaarten kan dit (gratis) voor je regelen na de uitvaart.

Grafrust

Er geldt een wettelijke termijn van 10 jaar grafrust. De graven en grafrechten in de regio De Kempen, Veldhoven en Eindhoven zijn meestal voor 2 personen (dubbel graf) en gelden voor 20 jaar. Daarna kunnen nabestaanden de grafrechten telkens met 10 jaar verlengen. Voor een graf op een natuurbegraafplaats geldt vaak eeuwige grafrust.

Vrijblijvend meer informatie?

Cookie instellingen