Verliesverwerking

Verdriet aan graf

Rouwen is voor iedereen anders

Een goede uitvaart is een belangrijk onderdeel van rouw. Rouwen is het woord voor alles wat iemand moet doormaken die een verlies lijdt. De pijn van het gemis is de prijs die mensen betalen voor hun vriendschap en liefde voor die persoon. Rouwenden staan voor een afscheid in de meest letterlijke zin van het woord: het jezelf af-scheiden van iemand die zo geliefd is. Rouwen is een proces van aanpassen aan een leven zonder de overledene.

Geen enkel rouwproces verloopt op dezelfde manier. Denk daarom niet te snel dat een rouwproces ongewoon is als je minder of meer verdriet voelt dan andere rouwenden die je kent. De reacties van rouwenden zijn heel verschillend. Ieder rouwt op zijn of haar eigen, unieke manier.

Wanneer je meer wilt lezen over rouwen en verliesverwerking bevelen wij je de site www.steunbijverlies.nl aan. Hierop staan een heleboel titels, maar een goede boekhandel kan je ook op weg helpen met het zoeken naar een geschikt boek.

Wilt je meer informatie? Neem dan contact met ons op via 040 – 212 8212


Kinderen en afscheid

Het liefst zouden we kinderen willen beschermen tegen alle verdriet dat een overlijden met zich meebrengt. Of het nu gaat om een opa of oma, vader of moeder, broertje of zusje. Maar kinderen beseffen heel goed dat er iets belangrijks gebeurd is, zelfs als zij daar buiten gehouden worden. Geheimzinnigheid en stilzwijgen kunnen kinderen allerlei bizarre en angstige fantasieën bezorgen. Hoe pijnlijk een verlies ook is, voor een kind is de werkelijkheid beter te hanteren dan de ongrijpbare fantasie. Dat kinderen hun verdriet zo onvoorspelbaar uiten kan voor volwassenen in hun omgeving verwarrend zijn. Om je te informeren over rouw en verlies bij kinderen ontvang je van de uitvaartbegeleidster het boekje Kinderen - Helpen bij verlies van Uitgeverij ZorgNa. Voor kleine kinderen hebben we het herinneringenboek Dag lieve ... Dit herinneringsboek kan steeds weer aanleiding zijn tot een gesprek.

 
Afbeeldingsresultaat voor ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk
Prenten- en (voorlees)boeken geven antwoord op vragen zoals: wat gebeurt er als je dood gaat en wat is dood?
  • Doodgewoon van Bette Westera, bekroond met een Gouden Griffel is een troostrijk en prachtig kinderboek;
  • Voor de allerkleinste kinderen is er Lieve oma Pluis van Dick Bruna;
  • Doodgaan is geen feest van Riet Fiddelaers-Jaspers;
  • Siens Hemel van Bibi Dumon Tak biedt herkenning voor de emoties die kinderen kunnen hebben;
  • Derk Das blijft altijd bij ons is een prachtig prentenboek van Susan Varley;
  • Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk van Ineke van Essen, een boek voor kinderen tot 12 jaar, waarin dertig kinderen vertellen over hun ervaringen na het sterven van een van hun ouders.
Eclips Uitvaarten heeft een eigen bibliotheek met kinderboeken over dood, rouw en verlies. Wij nemen na het overlijden boeken voor (klein)kinderen uit onze bibliotheek mee.
 
Stichting Achter de Regenboog in Utrecht ondersteunt kinderen en jongeren bij het verwerken van het overlijden van een dierbare.

Vrijblijvend meer informatie?

Cookie instellingen