Urnen & grafmonumenten

Urnen & grafmonumenten

Urnen

Wettelijk moet de as minimaal 30 dagen in het crematorium aanwezig blijven. Na de crematie neemt het crematorium contact met u op over de asbestemming. U hoeft daar niet onmiddellijk over te beslissen. U heeft de keuze uit een groot aantal mogelijkheden:

Urn - asbestemming

  • Bijzetting in een urnengalerij, columbarium;
  • Bijzetting in een algemene nis (dit kan alleen tijdelijk);
  • Begraven op een begraafplaats elders;
  • Verstrooiing bij het crematorium, boven zee, of elders;
  • Verwerken in een sieraad, zoals een ring, ketting, of broche.

U mag de as mee naar huis nemen en bewaren of uitstrooien op iedere gewenste plaats. Voor deze laatste mogelijkheid moet u toestemming hebben van de eigenaar of de beheerder van het terrein.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via 040 – 212 8212

Grafmonumenten

Wat kan en mag is afhankelijk van:

  • De begraafplaats (algemeen, parochie, natuurbegraafplaats of anders)
  • De plek van het graf.

 

Materialen en tijdelijk grafmonument

Grafstenen

Er zijn veel verschillende soorten materiaal: hardsteen, marmer, glas, hout, roestvrij staal. U kunt ook kiezen voor een zwerfkei als grafsteen. De keuze hoeft u niet direct na de begrafenis te maken. Dit kan ook op een later en rustiger tijdstip. Laat u dus niet overrompelen door diverse aanbieders. Eclips kan u op dit gebied adviseren.

Voor de periode tussen de uitvaart en het definitief plaatsen van een grafsteen bestaat er de mogelijkheid voor een tijdelijk grafmonument. Eclips kan dit (gratis) voor u regelen na de uitvaart.

 

Grafrust

Er geldt een wettelijke termijn van 10 jaar grafrust. De graven en grafrechten in regio De Kempen, Veldhoven en Eindhoven zijn meestal voor 2 personen (dubbel graf) en gelden 20 jaar. Daarna kunnen nabestaanden de grafrechten telkens met 10 jaar verlengen. Een graf op een natuurbegraafplaats wordt in principe niet geruimd en is er sprake van eeuwige grafrust.

Vrijblijvend meer informatie?

Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op. Neem bij spoed telefonisch contact op met 040 – 212 8212.