Kinderen nemen ook afscheid

Kinderen betrekken bij een uitvaart

Het liefst zouden we kinderen willen beschermen tegen alle verdriet dat een overlijden met zich meebrengt. Of het nu gaat om een opa of oma, vader of moeder, broertje of zusje. Maar kinderen beseffen heel goed dat er iets belangrijks gebeurd is, zelfs als zij daar buiten gehouden worden. Geheimzinnigheid en stilzwijgen kunnen kinderen allerlei bizarre en angstige fantasieën bezorgen.

Hoe pijnlijk een verlies ook is, voor een kind is de werkelijkheid beter te hanteren dan de ongrijpbare fantasie. Dat kinderen hun verdriet zo onvoorspelbaar uiten kan voor volwassenen in hun omgeving verwarrend zijn. Vaak vinden kinderen het fijn om iets concreets te doen. Bijvoorbeeld de kist beschilderen, een tekening maken of een kaars aansteken.Om je te informeren over rouw en verlies bij kinderen ontvang je van onze uitvaartverzorgster het boekje Kinderen - Helpen bij verlies van Uitgeverij ZorgNa. Voor kleine kinderen hebben we het herinneringenboek Dag lieve ... Dit herinneringsboek kan aanleiding zijn tot contact en een gesprek.
 
Afbeeldingsresultaat voor derk das blijft altijd bij ons

Prenten- en (voorlees)boeken voor kinderen

Wat gebeurt er als iemand dood gaat en wat is dood?
  • Doodgewoon van Bette Westera, bekroond met een Gouden Griffel is een troostrijk en prachtig kinderboek;
  • Voor de allerkleinste kinderen is er Lieve oma Pluis van Dick Bruna;
  • Doodgaan is geen feest van Riet Fiddelaers-Jaspers;
  • Siens Hemel van Bibi Dumon Tak biedt herkenning voor de emoties die kinderen kunnen hebben;
  • Derk Das blijft altijd bij ons is een prachtig prentenboek van Susan Varley;
  • Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk van Ineke van Essen, een boek voor kinderen tot 12 jaar, waarin dertig kinderen vertellen over hun ervaringen na het sterven van een van hun ouders.
Eclips heeft een eigen bibliotheek met kinderboeken over dood, rouw en verlies. Wij nemen na het overlijden boeken voor (klein)kinderen uit onze bibliotheek mee.
 
Stichting Achter de Regenboog in Utrecht ondersteunt kinderen en jongeren bij het verwerken van het overlijden van een dierbare.

Vrijblijvend meer informatie?

Cookie instellingen