Kinderen

Als een kind overlijdt

Dat de dood bij het leven hoort weten we. Als oudere mensen eerder doodgaan dan kinderen, begrijpen we dat, hoe verdrietig we ook zijn. Anders is het als een kind overlijdt, want dat druist in tegen de natuurlijke orde van ‘oudsten eerst’. Het is tegen de natuur in dat het leven van een kind stopt, terwijl het nog een heel leven voor zich heeft. Dat maakt alles anders en vraagt om professionaliteit, gevoeligheid en toewijding van een uitvaartbegeleider om tot het beste afscheid te komen dat past bij een onderbroken leven. Voor ouders is het belangrijk dat ze kiezen voor een uitvaartbegeleider die bij hen en hun overleden kind past en dat ze op hem of haar durven te vertrouwen.

Als een baby, kind of jongere overlijdt, verzorgt de Eclips Uitvaartbegeleider, samen met het gezin, een uitvaart die bij het overleden kind past. En bij de ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s en anderen die zich nauw verbonden voelen. Het verzorgen en kleden van het kind, het opbaren thuis of in een uitvaartcentrum, de voorbereiding op de uitvaart, het afscheid nemen op de dag van de uitvaart zijn belangrijke stappen in het rouwproces. Ouders die niet de gelegenheid hebben gehad om keuzes te maken uit liefde voor hun kind, die het niet op hun eigen manier hebben kunnen doen, komen later vaak niet aan hun verdriet toe. Voelen zich niet gekend, eenzaam en boos.

Een goede voorbereiding, liefdevolle aandacht en oog voor details kunnen in deze extreme situatie een kinderuitvaart heel persoonlijk en minder zwaar maken. De afscheidslocatie kan bijvoorbeeld de aula van het crematorium zijn maar het kan ook in een zaal bij de speeltuin waar het kindje zo graag kwam. Of op een zomerse dag thuis, in de tuin. Een eenheid van muziek, woorden, film of foto’s, rituelen (bijv. bellen blazen) en creatieve handelingen (bijv. kist beschilderen, tekeningen maken, herinneringskaartje inkleuren of beschrijven) vormen dan een harmonieus geheel. Daarop kan het gezin met een gevoel van trots terugkijken. Voor de kinderen die aanwezig zijn op de uitvaart kan het troostend zijn. Zo maken ze mee dat een afscheid ook iets liefs en zachts kan hebben, ondanks het verdriet en de tranen van volwassenen en kinderen. Kinderen leren zo dat ze niet bang hoeven te zijn voor afscheid en dood en daar kunnen ze in hun latere leven profijt van hebben.
 

Omdat de dood van een kind zo diep kan ingrijpen, weten omgeving en instanties vaak niet hoe ze ouders kunnen ondersteunen. Juist andere ouders, die hetzelfde hebben doorgemaakt, blijken hen wel te kunnen helpen in het verwerken van hun verdriet. ‘Vereniging Ouders Overleden Kind’ is een landelijke zelfhulporganisatie van en voor ouders van een overleden kind. Deze organisatie staat open voor iedereen. De gedachte van zelfhulp is het uitgangspunt. Het is hulp van lotgenoten aan elkaar, om elkaar te sterken en te helpen het verlies te verwerken. Gewoon ouders die andere ouders helpen. Iedere ouder die bereid is om lotgenoten te helpen, kan contactpersoon worden.
 

Kinderen en afscheid

Het liefst zouden we kinderen willen beschermen tegen alle verdriet dat een overlijden met zich meebrengt. Of het nu gaat om een opa of oma, vader of moeder, broertje of zusje. Maar kinderen beseffen heel goed dat er iets belangrijks gebeurd is, zelfs als zij daar buiten gehouden worden. Geheimzinnigheid en stilzwijgen kunnen kinderen allerlei bizarre en angstige fantasieën bezorgen. Hoe pijnlijk een verlies ook is, voor een kind is de werkelijkheid beter te hanteren dan de ongrijpbare fantasie. Dat kinderen hun verdriet zo onvoorspelbaar uiten kan voor volwassenen in hun omgeving verwarrend zijn. Vaak vinden kinderen het fijn om iets concreets te doen. Bijvoorbeeld de kist beschilderen, een tekening maken of een kaars aansteken.Om u te informeren over rouw en verlies bij kinderen ontvangt u van de uitvaartbegeleidster het boekje Kinderen - Helpen bij verlies van Uitgeverij ZorgNa. Voor kleine kinderen hebben we het herinneringenboek Dag lieve ... Dit herinneringsboek kan aanleiding zijn tot contact en een gesprek.
 
Afbeeldingsresultaat voor derk das blijft altijd bij ons

Prenten- en (voorlees)boeken voor kinderen

Wat gebeurt er als iemand dood gaat en wat is dood?
  • Doodgewoon van Bette Westera, bekroond met een Gouden Griffel is een troostrijk en prachtig kinderboek;
  • Voor de allerkleinste kinderen is er Lieve oma Pluis van Dick Bruna;
  • Doodgaan is geen feest van Riet Fiddelaers-Jaspers;
  • Siens Hemel van Bibi Dumon Tak biedt herkenning voor de emoties die kinderen kunnen hebben;
  • Derk Das blijft altijd bij ons is een prachtig prentenboek van Susan Varley;
  • Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk van Ineke van Essen, een boek voor kinderen tot 12 jaar, waarin dertig kinderen vertellen over hun ervaringen na het sterven van een van hun ouders.
Eclips heeft een eigen bibliotheek met kinderboeken over dood, rouw en verlies. Wij nemen na het overlijden boeken voor (klein)kinderen uit onze bibliotheek mee.
 
Stichting Achter de Regenboog in Utrecht ondersteunt kinderen en jongeren bij het verwerken van het overlijden van een dierbare.

Vrijblijvend meer informatie?

Cookie instellingen