Kinderuitvaarten

Als een kind overlijdt

Dat de dood bij het leven hoort weten we. Als oudere mensen eerder doodgaan dan kinderen, begrijpen we dat, hoe verdrietig we ook zijn. Anders is het als een kind overlijdt, want dat druist in tegen de natuurlijke orde van ‘oudsten eerst’. Het is tegen de natuur in, dat het leven van een kind stopt, terwijl het nog een heel leven voor zich heeft. Dat maakt alles anders en vraagt om professionaliteit, gevoeligheid en toewijding van een uitvaartbegeleider om tot het beste afscheid te komen dat past bij een onderbroken leven. Voor ouders is het belangrijk dat ze kiezen voor een uitvaartbegeleider die bij hen en hun overleden kind past en dat ze op hem of haar durven te vertrouwen.

Als een baby, kind of jongere overlijdt, verzorgt de Eclips Uitvaartbegeleider, samen met het gezin, een uitvaart die bij het overleden kind past. En bij de ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s en anderen die zich nauw verbonden voelen. Het verzorgen en kleden van het kind, het opbaren thuis of in een uitvaartcentrum, de voorbereiding op de uitvaart, het afscheid nemen op de dag van de uitvaart zijn belangrijke stappen in het rouwproces. Ouders die niet de gelegenheid hebben gehad om keuzes te maken uit liefde voor hun kind, die het niet op hun eigen manier hebben kunnen doen, komen later vaak niet aan hun verdriet toe. Voelen zich niet gekend, eenzaam en boos.

Muziek, foto's, kleurplaten

Een goede voorbereiding, liefdevolle aandacht en oog voor details kunnen in deze extreme situatie een kinderuitvaart heel persoonlijk en minder zwaar maken. De afscheidslocatie kan bijvoorbeeld de aula van het crematorium zijn maar het kan ook in een zaal bij de speeltuin waar het kindje zo graag kwam. Of op een zomerse dag thuis, in de tuin. Een eenheid van muziek, woorden, film of foto’s, rituelen (bijv. bellen blazen) en creatieve handelingen (bijv. kist beschilderen, tekeningen maken, herinneringskaartje inkleuren of beschrijven) vormen dan een harmonieus geheel. Daarop kan het gezin met een gevoel van trots terugkijken. Voor de kinderen die aanwezig zijn op de uitvaart kan het troostend zijn. Zo maken ze mee dat een afscheid ook iets liefs en zachts kan hebben, ondanks het verdriet en de tranen van volwassenen en kinderen. Kinderen leren zo dat ze niet bang hoeven te zijn voor afscheid en dood en daar kunnen ze in hun latere leven profijt van hebben.

Lotgenoten

Omdat de dood van een kind zo diep kan ingrijpen, weten omgeving en instanties vaak niet hoe ze ouders kunnen ondersteunen. Juist andere ouders, die hetzelfde hebben doorgemaakt, blijken hen wel te kunnen helpen in het verwerken van hun verdriet. ‘Vereniging Ouders Overleden Kind’ is een landelijke zelfhulporganisatie van en voor ouders van een overleden kind. Deze organisatie staat open voor iedereen. De gedachte van zelfhulp is het uitgangspunt. Het is hulp van lotgenoten aan elkaar, om elkaar te sterken en te helpen het verlies te verwerken. Gewoon ouders die andere ouders helpen. Iedere ouder die bereid is om lotgenoten te helpen, kan contactpersoon worden.

Vrijblijvend meer informatie?

Cookie instellingen