Natuurbegraven

Terug naar de natuur

Op een natuurbegraafplaats wordt begraven met respect en liefde voor de natuur. Het bestaande landschap mag niet verstoord worden. De kringloop van het leven staat centraal. Wat uit de natuur komt, gaat weer terug naar de natuur. Het idee van één worden met en opgaan in de natuur spreekt aan. Veel mensen houden van een graf in de lommerrijke omgeving, tussen de wilde bloemen en fluitende vogels.
 

Eeuwige grafrust en geen onderhoud

Een graf op een natuurbegraafplaats hoeft niet 'geruimd' te worden. Er is eeuwige grafrust. Voor een natuurbegraafplaats betalen nabestaanden geen onderhoudskosten en ze hoeven het graf niet te onderhouden. Dat spreekt mensen aan die hun nabestaanden niet willen belasten met de zorg voor een graf.
 

Regels

De regels voor grafbedekking variëren, maar over het algemeen is de grafmarkering minimaal. Bij de ene natuurbegraafplaats mag een graf niet gemarkeerd worden en is alleen met GPS terug te vinden. Bij een ander mag je een houten boomschijf neerleggen, die na verloop van tijd opgaat in de natuur. Of een boom planten, die past in de natuurlijke omgeving. En bij weer een ander is het toegestaan om inheemse kruiden te zaaien. Alles afgestemd op de 'inrichting' van de begraafplaats, het bos of de vlakte.
Natuurbegraven heeft een duurzaam karakter. De materialen van kist (of wade), kleding en eventuele voorwerpen die in het graf meegaan, moeten aan strenge milieueisen voldoen. 

In de regio Veldhoven, Eindhoven en de Kempen liggen 3 natuurbegraafplaatsen: 
 

Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest

Deze natuurbegraafplaats is gelegen op Landgoed Baest in Oostelbeers. Het is één van de oudste en mooiste landgoederen van Noord-Brabant. Een locatie met een rijke historie, waar rust en stilte op aangename wijze overheersen. Hier worden overledenen begraven met respect en liefde voor de natuur, zonder dat dit leidt tot verstoring van het landschap. 

Natuurbegraafplaats Schoorsveld

Een van de bijzondere plekken van Natuurbegraven Nederland is Schoorsveld, vlak bij het dorp Heeze. Samen met Natuurmonumenten en Stichting Nieuwe Natuur realiseren zij meer natuur in Nederland en zorgen voor de natuur die er al is. Je kan Schoorsveld elke dag bezoeken om een dierbare te bezoeken, om je eigen plek te vinden of gewoon om te wandelen.

Natuurbegraafplaats De Utrecht 

Op de grens van Hilvarenbeek en Reusel De Mierden ligt deze mooie natuurbegraafplaats, waar vroeger de heide bloeide. Er is tijd om uw dagelijkse beslommeringen los te laten en eenvoudigweg te zijn. In de stille beslotenheid van de verschillende landschapstypen verdwijnen de beslommeringen van alledag vanzelf en versmelten de gebroken momenten.

 

Vrijblijvend meer informatie?

Cookie instellingen