Opbaren

Thuis, een uitvaartcentrum en thanatopraxie

Als je na een overlijden telefonisch contact met ons opneemt, bespreken wij de wensen over het verzorgen en opbaren. En wij zorgen ervoor dat het gaat zoals je wilt.
 
Wil je de verzorging van de overledene door Eclips Uitvaarten laten doen, zelf doen, erbij zijn of helpen? De handelingen die je zelf zou kunnen verrichten lopen uiteen van lakens verschonen, scheren, opmaken, kleding of sieraden uitkiezen, haren kammen, kleding aantrekken en indien nodig wassen. Voor de verzorging werkt Eclips Uitvaarten nauw samen met de betrokken medewerkers van Het Postmortale Zorgteam

Direct contact met ons opnemen? Dat kan via 040 – 212 8212
 

Thuis opbaren

Het voordeel van thuis opbaren is dat je zo vaak als je wilt en zo kort of zo lang als je wilt bij jouw dierbare overledene kunt zijn. Ook bezoek aan huis, om de overledene nog even te zien, kun je naar eigen wensen invullen: dagelijks, dagdelen of bijvoorbeeld twee keer een uurtje.
Als de overledene thuis wordt opgebaard, kan dat op bed, op een opbaarplank of in de kist. Eclips Uitvaarten controleert dagelijks, tot aan de dag van de uitvaart, het verloop van de opbaring, inclusief de technische voorzieningen, zoals koelapparatuur en eventueel kamerschermen. Als een overledene thuis is opgebaard, is het niet nodig dat er altijd iemand in huis is. Denk aan een mortuarium, waar ook niet 24 uur per dag personeel aanwezig is.

Maar stel, dat vader of moeder in een verzorgingshuis woont. Moet hij of zij na het overlijden meteen naar een mortuarium? Dat hangt af van het verzorgingshuis en de regels die ze hanteren. Er zijn tehuizen waar de overledene gewoon op zijn of haar kamer opgebaard mag worden. 
 

Uitvaartcentrum

In een uitvaartcentrum moeten er afspraken gemaakt worden voor rouwbezoeken. De meeste rouwcentra beschikken over een 24-uurs kamer waar je wèl altijd terecht kunt. Eclips Uitvaarten werkt samen met alle rouwcentra in de regio.
 

Thanatopraxie, lichte balseming

Er zijn twee mogelijkheden om het lichaam van een overledene in goede conditie te houden. Dat kan door het lichaam te koelen of door het te balsemen. Sinds 2010 is lichte balseming wettelijk toegestaan, ook wel thanatopraxie genoemd. Bij deze intensieve behandeling wordt het bloed van de overledene vervangen door een conserveringsvloeistof. Niet alle nabestaanden willen dit voor hun dierbare.
Het voordeel van thanatopraxie is dat de overledene niet koud aanvoelt en weer een mooie lichaamskleur krijgt. En omdat er geen koelplaat nodig is heb je geen last van motorgeruis. Met zomerse temperaturen die flink oplopen, heeft bij een thuisopbaring thanatopraxie de voorkeur.
De behandeling, door een erkend en gediplomeerd balsemer, kan thuis of in een mortuarium worden uitgevoerd. Alle vereiste hygiënische maatregelen worden daarbij in acht genomen. Meer informatie staat op Het Postmortale Zorgteam en Thanatopraxie.nl.

Er is een Eclips brochure 'Laatste verzorging, opbaren thuis of in een instelling". Mail naar info@eclips-uitvaart voor het aanvragen van deze gratis brochure.
 

Laatste persoonlijke afscheid

Niet alleen de directe familie, maar ook anderen willen soms nog een laatste keer persoonlijk afscheid nemen van de overledene. Het is aan de nabestaanden of en op welke tijden je hen deze mogelijkheid biedt. Het persoonlijk afscheid kan ook op de dag van de uitvaart plaatsvinden, kort voor aanvang van de afscheidsbijeenkomst. Via de rouwkaart en eventueel de rouwadvertentie kun je bekend maken of er gelegenheid is tot rouwbezoek.
 

Ook kinderen nemen afscheid

Voor kinderen geldt ook dat afscheid nemen heel belangrijk is. Geheimzinnigheid en stilzwijgen kunnen kinderen allerlei bizarre en angstige fantasieën bezorgen. Hoe pijnlijk een verlies ook is, voor een kind is de werkelijkheid beter te hanteren dan de ongrijpbare fantasie. Kijk voor meer informatie op Uitvaart regelen - Kinderen.
 

Vrijblijvend meer informatie?

Cookie instellingen