Column: Het vak van de uitvaartprofessional

Column: Het vak van de uitvaartprofessional

Ze zijn er in allerlei ‘soorten en maten’: groot en klein, dik en dun, oud en jong, man en vrouw. Je hebt de uitvaartverzorger, uitvaartbegeleider, uitvaartplanner, uitvaartprofessional, allemaal namen voor hetzelfde beroep. Een beroep, dat zich in de loop der jaren verder heeft ontwikkelt, omdat de maatschappij ook steeds aan veranderingen onderhevig is.

Veranderende tijdsgeest

Een greep uit de ontwikkelingen: ontkerkelijking en nieuwe rituelen; meer samengestelde gezinnen en mondigere mensen. Ook op technologisch vlak zijn er allerlei ontwikkelingen, zoals het gebruik van sociale media, foto’s kijken bij een afscheidsdienst, livestream, etc.., Dit vergroot het verschil tussen generaties. Al deze ontwikkelingen vragen om aanpassingen, flexibiliteit en een andere rol van de uitvaartverzorger.

Vakmensen

Veel uitvaartverzorgers hebben een grote liefde voor hun vak, maar nu de standaard uitvaart verdwijnt, moet hij/zij continu schakelen en neemt de druk toe. Bovendien moet een vakman/vrouw ook steeds meer oog hebben voor het rouwen in die eerste dagen voor de uitvaart. Daarom is het van belang dat een uitvaartverzorger zich diplomeert en registreert (Register Uitvaartzorg), zich verder blijft ontwikkelen (trainingen, workshops, cursussen) en zijn/haar ervaringen deelt met collega’s via bijv. de branchevereniging Uitvaartzorg. Daarmee neemt een uitvaartprofessional zijn verantwoordelijkheid richting de nabestaanden.

Samen

Nu zul je je afvragen wat jíj hebt aan deze informatie. Eigenlijk alles. Want het contact met de uitvaartverzorger is intenser geworden, waardoor het belangrijk is dat je klik met hem/haar hebt. De uitvaartverzorger die met de tijd mee gaat, kan je op een goede manier helpen in het maken van de juiste keuzes op het moment dat je een uitvaart van een dierbare moet regelen. Zo werk je samen aan een mooi afscheid, waar je later met een goed gevoel op terug kunt kijken.

 © Eclips Uitvaarten, juli 2025