Na de uitvaart

Na de uitvaart: regelwerk en rouwen

Als de uitvaart voorbij is, begint het leven zonder je dierbare. Er is tijd nodig voor het verdriet en rouwen. Maar ook om allerlei zaken rondom de afwikkeling van de nalatenschap te regelen. We komen een paar weken na de uitvaart bij je op bezoek om samen te kijken of je daarbij hulp nodig hebt.

Gesprek na de uitvaart

Samen terugkijken op de uitvaart

Enkele weken na de uitvaart bellen we om een afspraak te maken voor een afsluitend gesprek om samen terug te blikken op de dag van de uitvaart en de dagen ervoor. Dan brengen we ook de rekening mee. We bespreken alles wat ter tafel komt rond de uitvaart. Daarnaast hebben we het over de keuze van een urn of grafmonument zijn, het verstrooien van de as of de tekst voor het dankkaartje. En we nemen de tijd om te praten over het missen en verdriet en kijken of je misschien een extra steuntje of tips kunt gebruiken in het rouwproces. Tot slot vragen we of alles naar wens is gegaan en of je verbetersuggesties hebt. Zo blijven we steeds scherp en kritisch.

Bij vertrek laten we een evaluatieformulier achter met een aantal vragen over de kwaliteit van onze dienstverlening. Nabestaanden waarderen ons met een gemiddeld rapportcijfer 9,5. Hun ervaringen kun je lezen op Eclips – Families vertellen.

Afwikkeling nalatenschap

Een overlijden brengt naast alle emoties ook veel regelwerk met zich mee. Niet alleen voor de uitvaart zelf, maar ook in de periode daarna. Eclips Uitvaarten helpt je op weg bij alles wat je moet regelen rondom de nalatenschap.

Nalatenschapscoach en erfenis

Nalatenschapscoach en erfenis

Voor de nabestaandenzorg heeft Eclips Uitvaarten de samenwerking gezocht met De Kleijne & Janssen. Je kunt contact opnemen met hun nalatenschapscoach. Zij is een ervaren en betrokken medewerkster en is op de hoogte van de rechten en plichten van nabestaanden na een overlijden. Uiteraard werkt zij in een sfeer van vertrouwen en geheimhouding. De medewerkers van De Kleijne & Janssen kunnen nabestaanden bijstaan met:

  • Aangifte erfbelasting
  • Advies en onafhankelijk executeurschap (bankzaken, boedel verdelen en zelfs verkoop van een woning)
  • Familiemediation
  • Advies over de erfenis
  • Bedrijfsoverdracht na overlijden

Nabestaandenloket

Nabestaandenloket en Eclips Uitvaarten

Nabestaandenloket

Na een uitvaart zijn er tal van zaken die je moet regelen, zoals bankzaken, de erfenis, woning, belastingen en opzeggingen. Dit kunnen ingewikkelde en langdurige trajecten zijn. Een waardevol hulpmiddel is het NabestaandenLoket. Met een eigen account biedt deze website een leidraad voor de afwikkeling van de nalatenschap en helpt bij zakelijke beslissingen. Kijk op de de website om een indruk te krijgen hoe het werkt.

Asbestemming en grafmonumenten

Nadat de uitvaart heeft plaatsgevonden, valt er van alles te regelen. Als eerste allerlei zaken rondom de nalatenschap. Daarna wat iets minder haast heeft, zoals het uitkiezen van een grafmonument of de beslissing wat te doen met de as.

As verstrooien?

As verstrooien?

Volgens de huidige Uitvaartwet moet de as minimaal 30 dagen in het crematorium blijven. Vervolgens neemt het crematorium contact met je op over de asbestemming. Wat inhoudt wat je met de as wilt doen. Daar hoef je niet onmiddellijk over te beslissen. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals de urn bijzetten in een urnengalerij of begraven op een begraafplaats. Je mag de as ook mee naar huis nemen en daar bewaren, bijvoorbeeld in een speciaal ingerichte gedenkhoek. Een deel van de as kun je laten verwerken in een sieraad. Of je strooit de as uit op een speciale plaats. Voor deze laatste mogelijkheid moet je toestemming hebben van de eigenaar of de beheerder van het terrein.

Grafsteen kiezen

Grafsteen kiezen

Hoe de steen op het graf eruit komt te zien is afhankelijk van de regels van de begraafplaats. Er zijn veel verschillende soorten materiaal: hardsteen, marmer, glas, hout, roestvrij staal. Omdat je de keuze voor een grafsteen niet direct na de begrafenis hoeft maken, kan je dit ook op een later en rustiger tijdstip doen. Laat je dus niet overrompelen door diverse aanbieders. Eclips Uitvaarten kan je desgewenst op dit gebied adviseren.

Omgaan met verlies en rouw

Geen enkel rouwproces verloopt op dezelfde manier. Denk daarom niet te snel dat een rouwproces ongewoon is als je minder of meer verdriet voelt dan andere rouwenden die je kent. De reacties van rouwenden zijn heel verschillend. Ieder rouwt op zijn of haar eigen, unieke manier.

Iedereen rouwt op zijn eigen manier

Iedereen rouwt op zijn eigen manier

Er is geen draaiboek voor het rouwproces. En de ene dag gaat het wat beter met je dan de andere. Soms kun je wel wat hulp gebruiken. Professioneel of door het lezen van boeken. Wanneer je meer wilt lezen over rouwen en verliesverwerking bevelen wij je de site www.steunbijverlies.nl aan. Hierop staan een heleboel titels, maar een goede boekhandel kan je ook op weg helpen met het zoeken naar een geschikt boek. Wil je meer informatie of een adres/naam van een professional? Neem dan contact met ons op via 040 – 212 8212

Kinderen rouwen ook

Het liefst zouden we kinderen willen beschermen tegen alle verdriet dat een overlijden met zich meebrengt. Of het nu gaat om een opa of oma, vader of moeder, broertje of zusje. Maar kinderen beseffen heel goed dat er iets belangrijks gebeurd is, zelfs als zij daar buiten gehouden worden.

Praten en lezen over de dood

Praten en lezen over de dood

Geheimzinnigheid en stilzwijgen kunnen kinderen allerlei bizarre en angstige fantasieën bezorgen. Ondanks dat een verlies heel pijnlijk is, is de werkelijkheid voor een kind beter te hanteren dan de ongrijpbare fantasie. Dat kinderen hun verdriet zo onvoorspelbaar uiten, kan voor volwassenen in hun omgeving verwarrend zijn. Om je te informeren over rouw en verlies bij kinderen ontvang je van de uitvaartbegeleidster het boekje  Kinderen – Helpen bij verlies van Uitgeverij ZorgNa. Voor kleine kinderen hebben we het herinneringenboek  Dag lieve …  Dit herinneringsboek kan steeds weer aanleiding zijn tot een gesprek.

Prenten- en (voorlees)boeken geven antwoord op vragen zoals: wat gebeurt er als je dood gaat en wat is dood? Vraag aan onze uitvaartverzorgers naar geschikte titels, want Eclips Uitvaarten heeft een eigen bibliotheek met kinderboeken over dood, rouw en verlies. Wij bekijken welke boeken aansluiten bij de leeftijd van de kinderen en kunnen ze desgewenst uitlenen.

Voor hulp aan kinderen in rouw zijn er ook verschillende websites, waaronder Stichting Achter de Regenboog. Deze organisatie uit Utrecht ondersteunt kinderen en jongeren bij het verwerken van het overlijden van een dierbare.