Column: Alles heeft zijn tijd
Elk jaar op 31 december zijn we ons zeer bewust van de tijd. Want om 12 uur ’s nachts is het zover. We staan op de drempel van een nieuwjaar, hebben goede voornemens en wensen elkaar het beste. En we zeggen tegen elkaar dat er weer een jaar voorbij is gevlogen. Waar blijft toch de tijd?
De tijd is snel, gebruikt hem wel
Het leven van alledag wordt in grote mate bepaald door de klok. We leven snel, want tijd is geld. We rennen, vliegen en gaan door. De tijd glipt ons door de vingers. We genieten, zeker wel, maar we staan soms wat weinig stil bij de (kleine) dingen die ons geluk geven. Dat besef is er des te meer als je het grootste deel van je leven geleefd hebt. Of als je op (relatief) jonge leeftijd een slecht-nieuws gesprek hebt gehad bij de arts. Kortom, wacht niet te lang met het doen van leuke dingen.
Tijd van komen en van gaan
Diep van binnen weten we, dat het ooit tijd is om te gaan. Na het overlijden breekt er voor de achterblijvers, de directe familie, een week aan van veel geregel voor de uitvaart. Maar ook van samenzijn en herinneringen ophalen. Die dagen ben je als nabestaanden bezig met afscheid nemen en heb je weinig besef van tijd. Niet eens welke dag het is en hoe laat. Ondanks het verdriet is dit een waardevolle periode.
Rouw in de tijd
Na de uitvaart is het leven soms een gevecht tegen de tijd. Je hebt gemerkt, dat de wereld niet stil is blijven staan. Het is soms moeilijk om diezelfde snelheid en tijd mee te gaan. Je leeft in het begin vaak met de dag en kijkt nog niet te ver vooruit. Het maken van plannen voor later lukt nog niet zo. Maar het gezegde ‘Tijd heelt alle wonden’ is er niet voor niets. Eens zal ook voor rouwenden het gras weer groen worden. De tijd zal het leren.
Heb je hulp nodig bij rouwverwerking, kijk dan op: Omgaan met verlies en rouw. Of neem contact met ons op: 040-2128212.
© Eclips Uitvaarten, januari 2023