Column: Bloemen om te herdenken

Column: Bloemen om te herdenken

Met bloemen kun je je gevoelens uitdrukken. Je kunt iemand bedanken met bloemen, zeggen dat je van iemand houdt of iemand een hart onder de riem steken. Daarom spelen bloemen in de Nederlandse uitvaartcultuur een grote rol.

Eigen gekozen bloemen

Tijdens de uitvaart liggen met zorg uitgekozen mooie bloemstukken op de kist. Met lievelingsbloemen, veldbloemen of met bloemen en bloesemtakken uit eigen tuin. Genodigden brengen bloemen mee. Soms leggen kleinkinderen ieder een bloem bij hun opa of oma op de kist.

Om te herdenken

Ook ná de uitvaart geven bloemen betekenis aan gevoelens van verdriet, rouw, maar ook respect. Bij speciale gebeurtenissen brengen bloemen troost, zoals bij het plaatsen van het grafmonument, het verstrooien van de as of de bijzetting van de urn. En bloemen spelen een rol bij bijvoorbeeld Dodenherdenking, Allerzielen of op iemands sterfdag of verjaardag.

Herinneringsbloemstuk

Het zelf maken van een bloemstuk is een manier van herdenken. Aan de slag gaan met je rouw, verdriet en het gemis van een dierbare. Het is bezig zijn met je handen, een prachtig bloemstuk maken voor bijvoorbeeld op het graf of in een gedenkhoek. Met in je gedachten de herinneringen aan het leven van degene die je in je hart draagt.

Dat kun je thuis alleen doen, maar ook samen, in kleine intieme kring bij de bloemist. Op deze manier je liefdevolle aandacht geven en iets moois creëren helpt een beetje de pijn en het gemis te verzachten.

© Eclips Uitvaarten, oktober 2022

Meer informatie lees je op: https://www.eclips-uitvaart.nl/over-eclips