Column: De digitale erfenis

Column: De digitale erfenis

Na een uitvaart is er meestal nog veel te regelen. Van het leegruimen van de kamer in het verzorgingshuis of de verkoop van het ouderlijk huis tot het opzeggen van lidmaatschappen. En vergeet niet dat er tegenwoordig veel persoonlijke informatie staat op social media. Misschien er is zelfs een cryptospaarpotje. Waar te beginnen met het ‘opruimen’ van deze digitale erfenis?

Digitale voetprint

Er staat zoveel informatie op de computer, laptop, tablet of smartphone: foto’s, filmpjes, muziek, berichten of praktische gegevens voor uw administratie. Iedere internetgebruiker maakt accounts aan, schrijft vertrouwelijke mails en laat persoonlijke gegevens achter op sociale media. Op het moment dat je overlijdt, blijven al die gegevens achter. Het kan voor de achterblijvers een hele klus zijn om alle digitale gegevens te achterhalen. Voorkomen is beter dan genezen. Dat hoeft niet veel moeite te kosten. Bedenk wat je wilt met je (media) bestanden en wie erover mag beslissen.

Toegangscodes

Zorg dat je tijdig je digitale leven goed inzichtelijk maakt voor de achterblijvers. Zij kennen bijvoorbeeld de pincode van je mobiele telefoon niet en weten niet waar je allemaal online actief was. Door het ontbreken van wachtwoorden hebben ze ook geen toegang tot de accounts. En voor het afsluiten van die accounts moeten ze allerlei procedures doorlopen. Maak dus een overzicht van je digitale activiteiten, je codes, inlognamen, wachtwoorden en geef aan wat je nabestaanden er mee moeten doen. Bewaar dit overzicht op een veilige plek. Maak dit kenbaar aan een familielid, vriend(in) of vertrouwenspersoon.

Checklist

Er zijn diverse websites die je kunnen helpen om je digitale nalatenschap op orde te brengen. Kijk eens op www.notaris.nl, www.seniorweb.nl en www.veiliginternetten.nl met de zoekterm ‘digitale nalatenschap’. Daar vind je checklists en adviezen voor het beheren, opzeggen en verwijderen van digitale accounts.

Mochten je nabestaanden onverhoopt toch de wachtwoorden en codes niet kennen of kunnen vinden, dan zijn er ook instanties die kunnen helpen met het toegankelijk maken van de inhoud. Maar uiteindelijk help je je achterblijvers enorm als je goed zorgt voor je digitale erfenis.

© Eclips Uitvaarten, november 2023