Column: De troost van samen eten

Column: De troost van samen eten

Of het nu cake is of een worstenbroodje, tapas of een uitgebreide Brabantse koffietafel: na de uitvaart werkt het samen eten verbindend. Omdat je samen herinneringen kunt ophalen. Maar eten na de uitvaart is ook functioneel. Want hoe heerlijk smaakt een kop soep na een begrafenis op een koude winterdag.

Samen eten verbindt

In het dagelijkse leven is het avondeten vaak het moment van de dag waarop je samen bent en elkaar vertelt over die dag en de dingen die je bezighoudt. Zo ook na een uitvaart, maar dan gaan de verhalen vooral over de overledene, over de laatste dagen en de herinneringen aan zijn of haar leven. En het is voor de weduwe of weduwnaar best fijn om in de weken na de uitvaart zo nu en dan eens bij familie of vrienden aan te schuiven bij het eten. Gewoon, omdat het dan niet zo stil is.

Niet met een lege maag naar huis

Rond 1900 was het de gewoonte bij katholieken om na de begrafenis een uitgesteld ontbijt te serveren. Genodigden kwamen toen te voet of met de fiets nuchter naar de mis en hadden dus wel trek na de uitvaart. Die traditie is deels gebleven. We horen vaak, dat de nabestaanden de gasten niet met een lege maag naar huis willen laten gaan.

Bier en bitterballen

De cake is uit de gratie; het zou fantasieloos zijn. Maar het verhoogt -door de suiker en boter- de bloedsuikerspiegel en helpt je na alle emoties weer naar het dagelijkse leven. Er zijn alternatieven zoals de Zeeuwse bolus of Limburgse vlaai. Ook een hartige hap gaat erin als ‘koek’: belegde broodjes, bitterballen of plankjes met kaas en worst. En hoewel koffie of thee favoriet is, kiezen steeds meer mensen ook voor fris, bier of wijn. Om te proosten op het leven. Toch is het nog steeds zo, dat nabestaanden veel waarde hechten aan de vertrouwde en traditionele versnaperingen. Kijk voor meer informatie op bijvoorbeeld Rouwverwerking. Ben je de uitvaart ruim van tevoren aan het voorbereiden, schrijf je wensen dan op in een Wensenboekje.

Na de uitvaart is het tijd voor ontlading, voor het ophalen van herinneringen, om te toosten op de overledene en om energie op te doen voor de reis naar huis. Om het leven weer op te pakken…

© Eclips Uitvaarten, september 2023