Column: De dood staat om de hoek

Column: De dood staat om de hoek

In het dagelijkse leven kom je de dood in vele gedaanten tegen. In de media is er vaak nieuws over  ongelukken met dodelijke afloop, zoals onlangs het overlijden van een man, die door een rondslingerende kogel van de Highland Games wordt getroffen. Maar ook verhalen in je omgeving over mensen met een ziekte, een infarct, zelfdoding, een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Dit verhaal gaat niet over bangmakerij, maar over een stukje bewustwording.

Jong en oud

We weten helaas maar al te goed, dat de dood geen rekening houdt met leeftijd. Vroeg of laat komen we er allemaal voor te staan. We laten onze nabestaanden achter met de organisatie van een uitvaart en het afwikkelen van de nalatenschap. Nadenken over de dood, het gesprek erover aangaan, het is nu echt niet iets wat we graag doen. Maar durf je jezelf de vraag te stellen: ‘wat als ik morgen overlijd, hoe is het dan bij mij geregeld?’

Uitvaart en nalatenschap

Het is voor je nabestaanden een grote hulp als zij een antwoord hebben over de meest basale vraag of je wilt worden begraven of gecremeerd. Maar het geeft hen ook een gerust gevoel als je net iets meer van jouw wensen kenbaar hebt gemaakt, zoals wel of geen kerkelijk afscheid of de soort muziek. Dat bepaalt veel over de inhoud en de sfeer van het afscheid. Je kan deze en andere zaken vastleggen in een speciaal boekje, aan te vragen bij een goede uitvaartorganisatie.

Na de uitvaart, als het rouwrumoer is gaan liggen, ligt er vaak nog een berg aan zaken om te regelen. Hoe krijgen jouw nabestaanden die informatie? Heb je belangrijke zaken gedocumenteerd? Hoe ziet jouw nalatenschap eruit? Ook al eens nagedacht over je digitale erfenis? Als je niets vastlegt, dan is het wettelijk erfrecht van toepassing. Wil je dat niet, ga dan aan de slag met een testament.

Beetje voorbereiden

Niets moet, maar je kunt wel enkele keuzes maken. Een beetje voorbereiding kan geen kwaad. Voor de meesten geldt ‘voor als het zover is’. Maar soms zit een ongeluk in een klein hoekje en kom je plotseling voor belangrijke keuzes te staan.

© Eclips Uitvaarten, september 2022

Meer informatie lees je op: https://www.eclips-uitvaart.nl/uitvaart-regelen/