Column: Favoriete uitvaartmuziek

Column: Favoriete uitvaartmuziek

Aan het eind van het jaar is het gebruikelijk om terug te blikken. Op TV zijn er diverse uitzendingen zoals het Journaaljaaroverzicht. En op de radio kun je afstemmen op bijvoorbeeld de Radio 2 Top 2000. Zelfs in de uitvaartbranche vind je de favoriete uitvaartmuziek in diverse Top 10, 50 of 100.

Vroeger was ‘Waarheen, waarvoor’ van Mieke Telkamp de onbetwiste nummer 1 als favoriete uitvaartmuziek. Nu staat ‘Time to say goodbye’ van Andrea Bocelli en Sarah Brightman al lange tijd bovenaan de lijst. En ‘Avé Maria’ is nog altijd een van de meest beluisterde nummers. Maar het repertoire wordt steeds gevarieerder.

Het kiezen van muziek

Waarom en voor wie kies je muziek uit? Gaat het om de emoties van de nabestaanden of is het een eerbetoon aan de overledene? Wil je graag jouw voorkeur laten horen of is de muziek er om “gaten te vullen”? Speelde de overledene zelf een instrument of zijn er kinderen, kleinkinderen of collega-muzikanten die ‘live’ muziek willen spelen? Of vind je het fijn om samen te zingen? De uitvaarten krijgen door de muziekkeuze een persoonlijker karakter.

Muziekherinneringen

Muziek kan een prima middel zijn om emoties vast te leggen. Ook met gesproken taal proberen we gevoelens over te dragen, maar met muziek kunnen we het ons beter herinneren. Iedereen heeft zo gebeurtenissen of een periode uit het leven die stevig aan bepaalde muziek gekoppeld zijn. Onderling verschillen onze “platencollecties” in omvang en inhoud, om nog maar te zwijgen over de aangekoppelde emoties! Daarom kun je je zo verbazen over de muziekkeuze bij een uitvaart.

Jouw Top 5

Spelen bij de keuze van jouw favoriete uitvaartmuziek jouw eigen emoties en herinneringen mee? Is er ruimte voor de inbreng van anderen? Wordt het klassiek of Nederlandstalig? Misschien dat je de muziek voor jouw eigen uitvaart bij leven al wilt uitkiezen. Noteer die dan in een uitvaartwensenboekje, die je bij elke goede uitvaartonderneming kunt aanvragen. Dan zijn jouw achterblijvers op de hoogte van jouw favoriete Top 5.

© Eclips Uitvaarten, december 2023