Column: Een grafkist is meer dan 6 planken

Column: Een grafkist is meer dan 6 planken

Een grafzerk, lijkwagen of grafkist zijn dé symbolen van de dood of uitvaart en worden vanwege die associatie vaak gebruikt in een film. Bij een reclamecampagne of een artikel in de krant of op internet kan dat gevoelig liggen. Sommige mensen ervaren het als heel confronterend, maar anderen bladeren of klikken achteloos door. En er zijn mensen die erdoor aan het denken worden gezet.

Liever van hout?

De meeste uitvaartkisten bestaan uit hout. Massief, zoals eiken, populieren, vuren, mahonie, kersen of beukenhout. In diverse ontwerpen, van traditioneel tot een modern design. Gelakte kisten zijn vaak blanco of kleurloos gelakt, maar er is keuze uit heel veel verschillende kleuren. Een ongelakte kist biedt de mogelijkheid voor de (klein)kinderen om er op de tekenen of te schilderen of voor belangstellenden om er een persoonlijke tekst op te schrijven.

Duurzaam

Er zijn nog steeds kisten op de markt, die gemaakt zijn van spaanplaat met een fineer laag, maar gelukkig kiezen de meeste uitvaartondernemingen voor een milieuvriendelijke variant. Als basis populierenhout met als afwerking een fineer laag of folie. Met een eikenprint of een fotografische print van bijvoorbeeld natuur of een foto van de overledene.

Of iets anders?

Er zijn alternatieven. Er moet altijd sprake zijn van een ‘lijkomhulsel’, zoals dat heet. Maar dat hoeft geen hout te zijn. Het kan ook een mand van wilgenteen, of een ‘dooskist’ van speciaal kanton. Of helemaal geen afgesloten kist, mand of ‘doos’, maar een draagbaar. De overledene ligt dan gewikkeld in doeken of een lijkwade.

Persoonlijk

Een zelfgemaakte kist kan ook. Vraag bij de uitvaartonderneming naar de maten en advies. Wat de keuze ook is, het blijft een persoonlijke keuze. Passend bij de overledene. En met een tekening of foto erop wordt een kist veel meer dan 6 planken.

© Eclips Uitvaarten, mei 2022