Column: Kieken naar kiekjes

Column: Kieken naar kiekjes

Tegenwoordig maken we overal foto’s van, zeker door de komst van mobiele telefoons met geavanceerde camera’s. Veel mensen plaatsen foto’s op social media en we scrollen erdoor om te kijken wat anderen hebben gepost. En dus groeit ook de rol van foto’s bij de uitvaart. Tijdens de afscheidsbijeenkomst, op de rouwkaart en het prentje en op een herinneringspagina. Allemaal om de herinneringen vast te houden. 

Foto’s op de rouwkaart

Op het prentje was het gebruik van een foto van de overledene al veel langer gebruik. Je ziet steeds vaker dat nabestaanden ook op de rouwkaart een foto afbeelden. Op de voorkant, of binnenin naast de persoonlijke tekst. Soms komt die foto terug in een rouwadvertentie.

Foto’s tijdens het afscheid op het scherm

Er is een verschuiving van kerkelijke uitvaarten naar de aula van het crematorium of een andere locatie zoals een gemeenschapshuis of horecazaal. Door het wegvallen van de religieuze rituelen ontstaat er meer ruimte voor persoonlijke invulling. Naast toespraken zijn dat vooral foto’s, die op een scherm worden afgespeeld. Je ziet het hele leven van de overledene voorbijkomen en krijgt een stukje persoonlijke geschiedenis te zien.

Herinneringspagina’s

Nieuwe technieken maken herinneringspagina’s of condoleancesite mogelijk. Nabestaanden zetten er een paar foto’s op van hun dierbare overledene. En belangstellenden kunnen hun herinneringen, al dan niet met een foto of filmpje, uploaden op die site. Op die manier vullen ze samen een collectie. Mooi en hartverwarmend, om later nog eens door te kijken en de herinneringen één voor één langs te laten komen.

Afscheidsfotograaf

De uitvaart is voor nabestaanden een belangrijke dag in het leven en waarom zou je daar geen foto’s van laten maken? Dat kan door een bekende uit familie- of vriendenkring. Of door een afscheidsfotograaf, gespecialiseerd in onzichtbaarheid, die de mooiste momenten -in overzicht of juist in details- op de gevoelige plaat vastlegt.

Het zijn allemaal manieren om je dierbare overledene dichterbij je te voelen. Waardevolle herinneringen gebundeld.

© Eclips Uitvaarten, juni 2023