Column: Natuurbegraven in De Kempen
Begraven in de natuur wordt steeds bekender in Nederland. Natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest op Landgoed Baest bij Oostelbeers had de primeur in de provincie Noord-Brabant. In het bos in Heeze is in 2016 Natuurbegraafplaats Schoorsveld geopend. En in de regio De Kempen is er ook op Landgoed De Utrecht bij Hilvarenbeek een natuurbegraafplaats.
Respect voor de natuur
Op een natuurbegraafplaats begraaf je je dierbare met respect en liefde voor de natuur, waarbij het bestaande landschap intact blijft. De kringloop van het leven staat centraal. Wat uit de natuur komt, gaat weer terug naar de natuur. Het idee van één worden met en opgaan in de natuur spreekt aan. Veel mensen houden van een graf in de lommerrijke omgeving, tussen de wilde bloemen en fluitende vogels. Uit respect voor de natuur mag je op een graf alleen inheemse bloemen zaaien. Als grafmarkering geen grafsteen maar een houten boomschijf en soms kan je een boom planten die past in de omgeving. Alles afgestemd op de ‘inrichting’ van de begraafplaats, het bos of de vlakte.
Duurzaam en eeuwig
Natuurbegraven heeft een duurzaam karakter. De materialen van kist (of wade), kleding van de overledene en eventuele voorwerpen die in het graf meegaan, moeten aan strenge milieueisen voldoen. Uit onderzoek blijkt dat eeuwige grafrust een belangrijk motief is. Een graf op een natuurbegraafplaats hoeft niet ‘geruimd’ te worden. Bovendien hoeven de nabestaanden geen graf te onderhouden. Dat spreekt mensen aan die hun nabestaanden niet willen belasten met de zorg voor een graf. En is om die reden soms een alternatief op cremeren. Het is trouwens ook mogelijk om de as op een natuurbegraafplaats in een duurzame urn te begraven.
Wil je jouw uitvaartwensen vastleggen in een wensenboekje, vraag deze hier aan. Of maak vrijblijvend een afspraak voor een voorbereidend gesprek.
© Eclips Uitvaarten, april 2024