Column: Ontwikkelingen in de uitvaart

Column: Ontwikkelingen in de uitvaart

Eind september jl. vond de Uitvaartvakbeurs plaats. Als uitvaartondernemers konden we daar ons licht opdoen over allerlei mogelijkheden voor uitvaarten. Van rouwauto’s, kisten en verzorgingsartikelen tot kunst in de vorm van gedenksieraden, urnen en grafmonumenten. We praten je bij over de meest in het oog springende vernieuwingen.

Resomeren

Naast begraven, cremeren en ter beschikking stellen aan de wetenschap, komt er een nieuwe vorm van lijkbezorging (lees: uitvaart): resomeren. Heel in het kort uitgelegd: het lichaam wordt ontbonden door middel van een chemisch proces. Het gaat in een drukvat waar het oplost in heet water met kaliumhydroxide (een zout). Wat overblijft van het lichaam is ‘botpoeder’. Het is zal pas worden toegestaan bij het ingaan van de nieuwe Uitvaartwet. Deze moet nog worden voorgelegd aan de Tweede Kamer. Te zijner tijd besteden we er meer aandacht aan.

‘Paddenstoelenkist’

Diverse leveranciers van kisten toonden hun nieuwe collectie. Zo zijn er ook manden en kartonnen kisten en kun je kisten heel persoonlijk maken door prints, schilderingen of een beklede deksel. Voor een draagbaar zijn er verschillende soorten waden om een overledene in te wikkelen. En je kunt kiezen voor een ‘schimmelkist’. Deze is gemaakt door mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen, te laten groeien in hennepvezel. De kist is dus gemaakt van levend materiaal en zal bij begraven snel weer worden opgenomen in het ecosysteem. Uitgangspunt is een duurzamere uitvaart.

Nog meer nieuws

Duurzaamheid is ook in de uitvaartbranche een thema. Vandaar ook de optie om met een klein gezelschap in een bus te gaan in plaats van een stoet van auto’s. Ook was er aandacht voor digitalisering van de branche, zowel bij de bedrijfsprocessen van de ondernemers zelf als de digitale nalatenschap van overledenen en online-herinneringspagina’s.

Dat kun je thuis alleen doen, maar ook samen, in kleine intieme kring bij de bloemist. Op deze manier je liefdevolle aandacht geven en iets moois creëren helpt een beetje de pijn en het gemis te verzachten.

© Eclips Uitvaarten, november 2022